Rekonstrukcija objekta u centru, preko puta zgrade Skupštine opštine, inače zadužbina Bogdana Dunđerskog, koštaće 10,2 miliona dinara i trebalo bi da bude završena za devet meseci. Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova odobrio je preko konkursa tri miliona, dok je u lokalnom budžetu za te namene predviđeno 5,5 miliona dinara. Ostatak sredstava, u visini od 1.600.000 lokalna samouprava će pokušati da nadomesti kako se koncept projekta ne bi kvario. Projekat je delo tima ljudi ispred opštinske uprave, saglasni su predsednik opštine Vuk Radojević i njegova zamenica Tamara Ivanišević.

[widgetkit id=91]

 – U javnosti su se pojavile razne spekulacije povodom uređenja objekta na uglu centralnog trga koji je zadužbina Bogdana Dunđerskog. Osetili smo potrebu da informišemo o pravom stanju stvari da bi javnost imala uvid o čemu se radi, objašnjava Tamara Ivanišević, zamenica predsednika opštine Bečej, na konferenciji za novinare danas (14. oktobar).

– Inicijalna ideja za uređenje objekta potekla je od Tatjane Drapšin. Mi smo to prihvatili, stupili u kontakt sa Regionalnom razvojnom agencijom Bačka, direktorom Srđanom Vezmarom koji nas je u potpunosti podržao i obećao, ukoliko napravimo dobar projekat, da će se maksimalno potruditi da u saradnji sa pokrajinskom administracijom ta sredstva i dobijemo. Tako smo i učinili. Napravili smo radni tim koji je napravio projekat i čija je koordinatorka bila Gordana Džigurski, direktorka Turističke organizacije opštine Bečej. Predstavnici Direkcije za izgradnju Bečej bili su Andrea Govedarica i Rade Avramov, zaduženi za građevinski deo, a u ime  opštine tu  je bio član Veća Mikloš Đurčik, koji je bio u stalnoj saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Bačka i opštinskom upravom, navela je Ivaniševićeva.

Ukupan projekat sanacije objekta vredan je 10,2 miliona dinara, opština je na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova tražila 4,6 miliona, a odobreno su tri miliona dinara. Prema rečima Ivaniševićeve, u opštinskom budžetu predviđena su sredstva za ovu namenu u iznosu od 5,5 miliona dinara. Rok za završetak radova, zapisan u projektu, je devet meseci.

– Obe parcele su na opštini Bečej, u katastru, pa je tako opština imala pravo da učestvuje na konkursu. Matica srpska pledira na ovaj objekat, kao i Crkvena pravoslavna opština, jer je legatom predviđeno da njima pripadne. Mi ćemo stupiti u kontakte sa Maticom srpskom i sa crkvenom opštino, a uređenje će biti takvo da neće narušiti integritet ovog objekta, dodala je zamenica predsednika opštine.

Prema rečima koordinatorke tima koji je radio na projektu, prva prostorija će biti turističko informativni centar, odnosno medija centar, gde će se pružati informacije o gradu, puštati filmovi o Bečeju i sve vezano za „piar“ aktivnosti.

– Drugi deo, poluotvoreni prostor, sa stolovima i klupama, služiće se za odmor građana i turista i za održavanje manifestacija. Postoji i predlog uređenja zelenih površina između zadužbine Bogdana Dunđerskog i Vojvođanske banke. Taj mali trg će biti osvetljen elektropanelima, a povoljno je to što je blizu opštinsko obezbeđenje, objasnila je Gordana Džigurski.

 Zaključenja ugovora sa pokrajinskim sekretarom tek treba da usledi. Kada sredstva budu prebačena od pokrajine, a budući da su opštinska sredstva predviđena u budžetu, čim bude okončana tenderska procedura, pristupiće se realizaciji projekta.

 Radojević: „Pojedini opozicioni političari se ponašaju kao „mapetovci““

Slobodan Zlokolica, poslanik u skupštini Vojvodine, obratio se preko društvene mreže „fejsbuk“ gde je, između ostalog, naveo sledeće: „mogu da istaknem da sam u sklopu redovnog posla i aktivnosti lobiranja za projekte, a u razgovoru sa Miroslavom Vasinom iz sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Vlade APV, dobio jaka uveravanja da će projekat, koji se tiče revitalizacije zgrade Matice srpske, a koja se nalazi na uglu na našoj Pogači preko puta zgrade opštine, najverovatnije biti odobren u iznosu od 3.000.000 dinara.

S tim u vezi, oglasio se Vuk Radojević, naglasivši da je ovaj projekat uradio tim ljudi, a da je njegov kvalitet prepoznala Vlada Vojvodine, kojoj se i zahvalio za odobrena sredstva.

– To je redosled poteza. Konkurišete sa projektom kod nadležnih institucija i one vam ga odobre ili ne. Ukoliko pojedini političari iz opštine Bečej, u ovom konkretnom slučaju mislim na našeg pokrajinskog poslanika koji nas reprezentuje u Skupštini Vojvodine, želi i hoće da lobira za nešto što je dobro i kvalitetno, logično je da o tome obavesti opštinu ili mene kao njenog predsednika. Nije samo politički korektno, nego ni moralno, pojaviti se tek kada se odobre sredstva i kroz određene virtualne tehnike komuniciranja obaveštavati građane Bečeja o tome kako, eto, navodnim zalaganjem se uspelo izboriti za prolazak ovog projekta. Politika predstavlja svakodnevno suočavanje sa problemima i pokušajima njihovog rešavanja, manje ili više uspešnim. Pojedini opozicioni političari u opštini Bečej, kao i pomenuti pokrajinski poslanik, izgleda pripadaju grupi političara koji se virtuelno bave politikom i preko virtuelnih sredstava komuniciranja pokušavaju da izraze svoje političke stavove. Apelujem da se aktivno uključe u svakodnevni život, da pomognu rešavanju problema, a ne da učestvuju u jednom rijalitiju preko društvenih profila. Sve ovo me podseća na Mapet šou, imate ona dva „mapetovca” na balkonu koji sede i non stop dobacuju onima koji igraju na sceni. To je lagodna kritizerska pozicija, rekao je Radojević.

Džigurski: „Ne mogu da znam da li je pomogao da ovaj projekat dobijemo”

Upitana za komentar povodom izjava poslanika u skupštini Vojvodine Slobodana Zlokolice vezano za projekat, Gordana Džigurski je rekla: – Sedamnaest godina sam u privredi i navikla sam na ljude koji hoće bez motike ‘leba. Mene lično to neće zaustiviti. Očekujem da u budućnosti zajedno rešavamo stvari. Nikom ne okrećemo leđa i radimo zajedno, jer jedino na takav način možemo nešto ostvariti. Prema njenim rečima Zlokolica se nije ni njoj obraćao povodom ovog projekta. – Bilo je sedam, osam sastanaka na kojim je RRA Bačka razgovarala na ovu temu sa pokrajinskim sekretarijatom, pa tako ja ne mogu da znam da li je on pomogao da ovaj projekat dobijemo, navela je Džigurski.

Zlokolica: „Sticajem okolnosti sam saznao za projekat”

Slobodan Zlokolica je na ranijoj konferenciji za novinare izjavio da komunikacija između njega, kao pokrajinskog poslanika, i lokalne samouprave ne postoji. On je, kako je rekao, sticajem okolnosti sam saznao za projekat, kao i da je u pokrajini taj projekat predstavio kao nešto vidno i značajno za centar Bečeja.

– Pratio sam tok projekta. Smatram da, kada bude otvaranje prostora, tu treba da budu tamo onaj ko je za to lobirao, onaj ko je odobrio, i onaj ko je podneo projekat, odnosno oni koji su ga sačinjvali ga. Ne treba pripisivati zasluge samo sebi, samo nekom ili samo meni, to je potpuno nenormalno. Treba da radimo zajedno, pa smatram da bi Bečeju bilo još bolje, izjavio je Zlokolica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име