Vrtić u Bačkom Gradištu | Foto: Ilustracija
Vrtić u Bačkom Gradištu | Foto: Ilustracija

Pet grupa i 18 radnika manje, to je ono što očekuje Dečji vrtić „Labud Pejović” narednog meseca.

 

Smanjenje broja radnika angažovanih na određeno vreme uslovljeno je novim zakonom o budžetu koji je usvojen u decembru prošle godine. Naime, procenat radnika primljenih na određeno vreme prema novom zakonu ne može biti veći od 10 posto od broja radnika primljenih na neodređeno vreme. Broj radnika na neodređeno u objektima vrtića širom opštine je 106 radnika, dok je njih 28 angažovano na određeno vreme. Osim što će se od marta smanjiti broj zaposlenih, najavljeno je i ukidanje odeljenja.

U Bačkom Gradištu, kako prenosi internet izdanje lista Mađar so, ukinuće se jedino odeljenje na Telepu i jedno odeljenje u centralnom vrtiću, a biće otpušteno troje radnika. Grupa manje biće u Bačkom Petrovom Selu, a u tom mestu bez posla će ostati jedna vaspitačica i jedna čistačica. U Bečeju u Donjem gradu će sa radom prestati dve mešovite grupe, a četiri vaspitačice i dve čistačice će morati tražiti novo radno mesto. U centralnoj zgradi od dosadašnjih sedam će od marta raditi pet vaspitačica, a bez posla će ostati i jedna kuhinjska radnica.

„Odluka kači dve mešovite, dve mađarske i jednu srpsku grupu. Razlog je što je mnogo manje mađarske dece: u poslednjih šest godina se broj mađarskih mališana smanjio za 80. U srpskim grupama je puno dece, ova odeljenja ne možemo povećavati“, objašnjava za taj novosadski list Magdolna Ferenc, direktorka vrtića. Na teritoriji opštine trenutno 58 odeljenja pohađa 1.190 mališana od kojih će otprilike stotinu njih morati od marta da ide u drugu grupu ili čak u drugu zradu. Najviše problema će imati roditelji u Donjem gradu budući da će morati da biraju da li će svoju decu dovoditi u zabavište koje decu čuva pet sati ili će ih odnositi u drugi deo grada. Roditelji su nezadovoljni i zbog toga što se reorganizacija obavlja u toku školske godine.

Ferenc je navela da postoji mogućnost da se od jeseni formiraju liste za čekanje u vrtićima, jer verovatno neće biti dovoljno mesta da prime svu decu od tri godine.

Ovim se povodom saopštenjem, kako Mađar so navodi, oglasio Opštinski odbor SVM-a, koji od opštinskih organa očekuje da nađu rešenje koje će voditi računa o interesima dece.

„Održavanje obdaništa je zadatak opštinskih organa. Kako se moglo dogoditi da opštinsko veće nije predvidelo dovoljno novčanih sredstava za predškolsku ustanovu? Mađari koji čine većinsku koaliciju u opštini Bečej navodno predstavljaju interese Mađara “, navode iz te političke organizacije.

Inače, uprava vrtića obratila se molbom nadležnom ministarstvu kako bi se dozvolio ostanak devet radnika do kraja tekuće školske godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име