Deficit budžeta Srbije za osam meseci ove godine iznosio je 344,6 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su u tom periodu bili 808,4 milijarde dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.153 milijarde dinara, navedeno je na sajtu ministarstva.

U avgustu deficit je iznosio 20,9 milijardi dinara. U avgustu su naplaćeni prihodi u iznosu od 97,7 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 89,7 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosio se na uplatu PDV u iznosu od 42,6 milijardi dinara, poreza na dobit u iznosu od 18,9 milijardi dinara i akciza u iznosu od 18,2 milijarde dinara. Visoka naplata poreza na dobit rezultat je uplate ovog poreza prema godišnjem obračunu čiji je krajnji rok bio početak avgusta, navedeno je u saopštenju.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 7,5 milijardi dinara, dok je priliv donacija u avgustu iznosio 0,5 milijardi dinara. Rashodi su izvršeni u iznosu od 118,6 milijardi dinara.

Kako je precizirano, rashodi za zaposlene, u avgustu su iznosili 25,7 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 25,5 milijardi dinara.

Subvencije su iznosile 24,8 milijardi dinara, s obzirom da je sa ove rashodne kategorije, kako je navedeno, isplaćena dodatna pomoć privrednicima u sklopu seta mera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa.

Prema preliminarnim podacima, na nivou opšte države u periodu januar – avgust ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 339,9 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 263,9 milijardi dinara. Javni dug Srbije na kraju avgusta iznosio je oko 26,61 milijardu evra, približno jednako kao i u julu, što je 56,7 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu.

Na kraju prošle godine javni dug je bio oko 23 milijarde evra, odnosno 52 odsto BDP-a.

Autor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име