Kako bi se uredila obala kanala Bogojevo – Bečej, spoj kanala sa Tisom, u dužini od nešto manje od jednog kilometra u Bečeju, letos je rađeno izmuljavanje. Radove od blizu pet miliona dinara finansiralo je Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“,  sektor za hidrosistem DTD, a posao je bio poveren Vodoprivrednom preduzeću „Severna Bačka“.

Deo tih radova nije bilo i odvoženje mulja, pa je iza mehanizacije ostala deponija sa 7.500 kubika mulja, koja bi, kako saznajemo od Mirka Tomićevića, šefa radne jedinice u Bečeju, trebalo da bude uklonjena do leta.

Za potrebe uklanjanja i odvoženja mulja „Vode Vojvodine“ pokrenuće poseban postupak javne nabavke.
Izmuljavanje je deo redovnog održavanja kanalske mreže i omogućava normalno funkcionisanje sistema, plovidbu, navodnjavanje, odvodnjavanje, sve u zavisnosti od namene kanala.

Vađenje mulja doprinosi prijatnijem izgledu kanala i čini život kraj vode i na vodi ugodnijim, navodi Tomićević.

– Priprema se i takmičarska staza za sportski lobov. Spuštena je inspekciona staza, sada je lakši pristup vodi, jer su obale bile strme, nije se moglo prići, ni pecati, ništa. Sada je lakše zbog uređenja obale, mehanizacija lakše prolazi, objasnio je šef jedinice u Bečeju.

Prava stvar bila bi, dodaje naš sagovornik, da se napravi staza, izbetonira, napravi kej, šetalište sa osvetljenjem, od prevodnice do igrališta. Ali sa šetalištem, razume se, stižu i šetači koji ostavljaju za sobom smeće, a isto čine i ribolovci. Iz tih je razloga potrebno omogućiti prostor za mehanizaciju.

Mirko Tomićević podseća i na mobilijar koji je pre nešto više od četiri godine postavljen, pa je zbog nasilnog lomljenja i uništavanja, uklonjen.

Inače, tokom 2015. godine iz kanalske mreže Hidrosistema DTD izvađeno je oko 260 hiljada kubika mulja, a u rad plovnih bagera uloženo je oko 95 miliona dinara. Od marta do decembra vađen je mulj na četiri lokaliteta, a svi planirani radovi završeni su do kraja prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име