Pomoć u razvoju turističkog potencijala devet opština u Vojvodini pruža „Destinacijski menadžment centar Dunav“ (DMC). Ovaj projekat podrazumeva, pre svega, obuku turističkih organizacija i turističkih subjekata tokom koje se organizuju radionice za osnaživanje ponude i podizanje atraktivnosti sadržaja, proizvoda i usluga turističkih subjekata. Među devet opština nalazi se i Bečej.

 

– Tom strategijom razvoja turizma i jeste predviđeno da se turističke ponude koje se sklapaju sa svim subjektima koji egzistiraju u opštini rade na način koji se najbrže i valorizuje, stvaranjem prioriteta u turističkoj ponudi. Sa svih devet opština smo konkurisali i na svu sreću svi zajedno dobili sredstva za edukaciju, 20 miliona dinara od Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, jer ovo je jedinstvena prilika da i turistički subjekti i lokalna samouprava i turističke organizacije zajednički se obučavaju za predstavljanje svojih turističkih potencijala – rekla je Gordana Džigurski, direktorka Turističke organizacije Bečej.

Predavači na Andrevlju nisu bili klasični, koji recimo drže predavanja na fakultetu, nego ljudi iz turističke privrede. Partneri Bečejaca bili su iz Istre u Hrvatskoj gde egzistira DMC sistem i koji daje dobre rezultate. Oni su prema rečima Gordane Džigurski imali drugačije prioritete od nas. – Prva ciljna grupa opštine Bečej, jesu Beograđani, njih dva miliona, koji su spremni da svoj vikend provedu u Vojvodini, ali im treba naravno ponuditi interesantne sadržaje, tipične za Vojvodinu. Pre svega smo napravili tri grupe. Prva je „outdoor“, tj. sve ono što se dešava napolju. Sportski ribolov, nautika, veslanje, jahanje lov i tu sve opštine, manje više, mogu da se povezuju što je i suština DMC sistema.

Drugi deo je „etno i eno“, hrana i vino, po čemu i jesmo karakteristični, ali naravno moramo naučiti da to i upakujemo, da uvek bude istog kvaliteta i uvek dostupno. DMC sertifikat će upravo i dobiti subjekti koji to mogu da ispoštuju. Treća stvar je tradicija koju Bečej ima, sa petnaestak spomenika kulture, jedan od izuzetnog značaja za Srbiju, tri od velikog značaja i ostali su ambijentalno zaštićeni. Turistički subjekti u opštini Bečej i lokalna samouprava su prepoznali značaj svega ovoga i napravili smo plan kako dalje. Napravili smo lokalni plan, imamo četiri grupe i radićemo turističke proizvode koji se najbrže mogu valorizovati po principima DMC-a – tvrdi Džigurski.

Fran Mihalčić iz Istre, jedan od predavača na seminaru, potvrdio je da su Bečejci bili najagilniji: – Bečejci su najorganizovanija grupa, sve pohvale opštini Bečej. Svi zajedno ćemo u delo sprovoditi sistem DMC i koja lokalna zajednica može više da povuče biće joj bolje i moči će mnogo više da se razvija od ostalih.

Seminarima je prisustvovao i Dalibor Kekić, član Opštinskog veća za investiciju i razvoj. Oni koji su bili na seminaru na Andrevlju zadovoljni su onim što su saznali: Biljana Krstonošić, vlasnica kafea „Klub 4“: Interaktivna predavanja su bila veoma interesantna i ovo je prvi put da nas preduzetnike neko okupi i obuči nečemu. Neki od nas se nisu ni poznavali i ovo je bila idealna prilika za to i učinimo nešto dobro za sve nas. Sklopili smo kontakte samo na nivou Bečeja i sigurna sam da ćemo realizovati neke ideje. Sa druge strane, ova priča mi je interesantna, jer prvi put nam država nešto nudi, a ne samo da nam uzima. Prijatno sam iznenađena.

Maja Dekanić, šefica prodaje aranžmana na Fantastu: U odnosu na sve skupove unazad koje sam pohađala ovo je najpraktičniji. Dobre stvari nam prenose „fah“ majstori koji se rukovode organizacijom koja je uspela prvo u Koruškoj, pa u Istri. Nema priče „šta bi bilo, kad bi bilo“ nego samo konkretno. U Bečeju je to konkretno i bez mnogo ulaganja, obeležiti biciklističku satazu Dolmom do Novog Bečeja, do Bačkog Petrovog Sela i do Fantasta Iđoškim putem i eto „sajkling“ turizma. Kada je Fantast u pitanju treba primeniti menadžment destinacije i ponuditi ljudima da dvorac bude baza, a organizovati im ture i do Fruške gore.

Gordana Stanojev, udruženje „Bebin nakit i suveniri“: Povezala sam se sa ljudima koji ovde dolaze i koji će praviti „ivente“, a ja ću samo dodati asortiman suvenira koje izrađujem.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име