Majstor Stevan Božić puni kobasice u prirodna creva
Majstor Stevan Božić puni kobasice u prirodna creva

Entuzijaste bečejskog Društva intelektualaca „Braća Tan“ kad god organizuju neku manifestaciju, vremenski uslovi su, gotovo, idealni.

Tako je bilo i u subotu, kada je održan prvi zimski festival „Vojvođanski disnotor i smotra rakije“. Pored ljudske gostoljubivosti, sunce je tokom čitavog januarskog dana doprinelo da manifestacija zrači toplinom.

-Nema sumnje, vremenski uslovi su nam saveznik, te svaki naš „Gastro fest“, a evo i ovaj zimski „prvenac“, zahvaljujući povoljnom vremenu, proprati veliki broj sugrađana i znatiželjnika iz okoline, priznaje u ime organizatora Daniel Jovanović. Nismo želeli da aktuelna manifestacija bude preglomazna, pa smo je smestili u dvorištu Spomen kuće „Tan“, ali su ljudi dolazili i odlazili. Procenjujemo da je prodefilovalo oko dve hiljade posetilaca, što zadovoljava naše apetite. A ko je od posetilaca bio pri apetitu, imao je priliku da degustira široku lepezu rakija, kuvano vino, sokove od sveže ceđenih jabuka, domaće pivo, zatim da obavi pravi disnotorski fruštuk na čijem meniju su bili čvarci i slanina, kasnije ručak sa kiselom čorbom, pečenom kobasicom i pirindžarom, ali i da kupi suhomesnate proizvode ili razne kolače i druge slatkiše. Svako je mogao da zadovolji svoju želju za pićem i ićem. Zadovoljni smo u učešćem u smotri rakije, gde je stiglo 63 uzorka, kao i prijavom sedam ekipa u pripremanju kobasica, ali se zbog bolesti odazvalo pet.

Ko se dima ne nadimi, taj se ne najede
Ko se dima ne nadimi, taj se ne najede

Žiri u obe takmičarske discipline nije imao lak posao, ali ga je na valjan način odradio. Evo i rezultata. Apsolutni pobednik prve bečejske smotre rakije je dunjevača Petera Jovanovića iz Bečeja, a pobednici po kategorijama su Dragan Janošev iz Srbobrana za šljivovicu, njegov sugrađanim Jožef Pulai nagrađen je za najbolju rakiju od jabuke, iz Ruskog Sela je stigla najbolja kajsijevača Zoltana Lenarta, a Željko Pešić iz Čuruga je doneo najbilju kruškovaču viljemovku.

-Naša porodična firma za proizvodnju rakije je iz Srbobrana, ali je voćnjak ovde u bečejskom Velikom ritu. Osam godina posećujemo smotre rakija i nikada se nismo vratili da nismo bili u plasmanu. Kajsijevača nam je takođe šampionka, a dunjevača je ove godine bila druga u Senti, veli nam Dragan Janošev.

Pripremanje svežih kobasica je privuklo posebnu pažnju posetilaca. Epitetom pobednika okitio se Bečejac Atila Vaslavik, drugo mesto pripalo je Karolu Horvat iz iz Bačkog Petrovca, a treći je bio Bečejac Žolt Silađi.

-Električar sam po struci, a iz hobija radim svinjokolje  i  pravim kobasice. Moj moto je „koljem po kućama i nosim alat sa sobom“, ali kobasice su prave, u duhovitom tonu ističe kvalitet pobedničke kobasice Atila Vaslavik.

Mada su zadovoljni kako je protekao „prvenac“ manifestacije „Vojvođanski disnotor i smotra rakije“, znaju organizatori da uvek može bolje. Nadaju se da će iduće zime sve ponoviti, čime će manifestacija poprimiti tradicionalni karakter. Dodajmo da su ranoranioci imali priliku da vide kako majstor Stevan Božić na svinjokolju obradi svinju i svo meso pripremi za dalju upotrebu, kao i kako se priprema meso za kobasice i potom puni u prirodna creva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име