Deveti put su se u Bačkom Petrovom Selu okupili majstori, ali i majstorice, u pripremanju delikatesa od svinjskog mesa. Njih 150 iz nekoliko mesta iz Mađarske i Rumunije, i mladi i stari, tu su da pokažu kako se u njihovim krajevima pripremaju đakonije sa svinjokolja.

 

 Međunarodni festival disnotora u najvećem selu bečejske opštine ne može proći bez prave fešte, pa je za večeras (4. januar) nakon napornog rada predviđeno opuštanje na balu. Sastavni deo manifestacije je splet narodnih igara, ali i obilna večera. Mada, do večerašnjeg plesanja ima posla još dosta, pa se valja okrepiti uz ručak koji je trenutno u pripremi u Lovačkom domu. Pet ekipa, po isto toliko svinja, priprema na tradicionalne načine meso, odnosno slaninu, koja će se peći, zajedno sa krvavicom, a sve to će biti posluženo na obedu, danas drugom po redu.

– Od jutros od 7.30 pripremamo hranu i trebalo bi da završimo do 14 sati. Za uveče spremamo još i kiselu čorbu i perkelt, sve prema tradicionalnoj recepturi, a nakon jela nas očekuju muzičari i druženje do zore, rekla je Agneš Đere u ime organizatora. Kako je Đere kazala, sva pripremljena hrana se pojede, a ostane tek onoliko dovoljno za pakete za put. S druge strane, šunka se brižno čuva za naredni susret. A taj sledeći skup će biti jubilarni, deseti, pa se za njega valja naročito dobro pripremiti. Iako je manifestacija revijalnog karaktera, doza takmičarskog duha ipak se oseća, jer se sve delegacije žele prikazati u najboljem svetlu i dokazati najkusnijim receptima. I domaćin želi da ga prati dobar glas, pa meštani, naročito meštanke, njih na desetine, pri ruci su majstorima čitavog vikenda. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име