U opštini Bečej nije retkost da na bilo kom mestu nikne divlja deponija. Da li je to komunalni otpad ili građevinski materijal, ima ih na sve strane. Samo u Glavnoj ulici u Bečeju, koja, ako je sudeći po nazivu, ipak treba da bude za primer, Bečejci nemaju zašto da se ponose. Nema opravdanja za stvaranje divljih deponija, a za njih je odgovoran isključivo čovek – sa jedne strane pojedinac, a sa druge strane nadležni.

Koliko su štetne deponije kućnog otpada i otpada druge vrtse za zdravlje čoveka i po životnu sredinu, čuli smo od Zoltana Kiša, iz udruženja Eko Bečej, koje se godinama bavi, pre svega, obrazovanjem stanovništva različitog uzrasta u vezi sa reciklažom.

Prema informacijama kojima raspolažemo, divlja deponija u Glavnoj ulici 51 prijavljena je prošle sedmice nadležnima – inspekciji za zaštitu životne sredine. Međutim, do sada nema povratnih informaciji, niti je otpad uklonjen.

Sva naseljena mesta opštine Bečej, bore se sa divljim deponijama.

Negde, kao što je to slučaj u Mileševo i Drljanu, na samom ulazu u naseljena mesta, stoji gomila smeća, koja se proširila i na obližnju njivu.

Čišćenje divljih deponija iziskuje obučenost radnika komunalnih preduzeća i eko – volontera, jer postoje velike šanse da dođe do povreda ili zaraze.

Građani opštine Bečej, putem opštinskog budžeta, ali i budžeta pokrajine, koja je proteklih godina finansirala uklanjanje mnoštvba divljih deponije po celoj teritoriji Vojvodine, plaćaju ono što nekolicina nesavisnih građana čini.

Samo u ovoj godini za uklanjanje divljih deponija preko programa za korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine, koji vredi ukupno 35 miliona dinara, predviđeno pola je miliona dinara.

Da li je taj novac dovoljan za uklanjanje svih tih potencijalnih eko – bombi, biće možda jasno na kraju godine. Međutim, već sada je jasno da svi koji su nadležni za pitanja zaštite životne sredine, kako na opštinskom, tako i pokrajinskom i državnom nivou, moraju mnogo više da se pozabave ovim gorućim problemom.

Za kraj, pitali smo naše sugrađane da li su oni i njihove komšije, prijatelji, svesni štetnosti ovakvih pojava i ko je za njih kriv.

 

Pripremio: Andrija Dimitrov, polaznik obuke za omladinske novinare

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име