Pogled na Bajkalsko jezero, najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji
Pogled na Bajkalsko jezero, najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji

Nećete verovati… Ponovo ustajem prvi da spremim mom drugu još jedan doručak. Od 23 doručka na ovom putovanju, ja se hvalim svojim drugim. Spominjali smo kako je bila gužva sinoć na parkingu kad smo došli. Na slici ćete primetiti kao scenu iz starih kaubojskih filmova kad je u kadru pustinja i samo kotrljah prolazi. Gde su silni kamioni nestali? Mi ih nismo uopšte čuli kad su odlazili – e toliko smo dobro spavali!

Pustoš na parkingu
Pustoš na parkingu, u kadru pustinja i samo kotrljah prolazi

Rino je naš apartman, hostel, ma hotel sa pet zvezdica! Pored parkinga se nalazi mala livada za ispašu, pa smo se upoznali sa Stelom. Rino je bacao neku spiku pa je prišla. Nismo hteli da prekidamo ovu romansu, ali nije baš njegov kalibar. Vreme je bilo da se uputimo prema Irkutsku. Na putu nailazimo na mnoštvo sličnih livada iste namene. Stanovništvu u ovim predelima je, s obzirom da veliku izolovanost, primarna delatnost stočarstvo, pa stoga ne čudi što smo se nagledali krava i konja. Uz put idu plavo-zelene kuće jedna za drugom, kao traka na filmu, pa onda velike livade i sve ispočetka. Dok se vozikamo nalećemo na veverice pored puta i stajemo ne bi li smo ih nahranili. Na našu nesreću nismo uspeli da ih slikamo jer su htele da izlaze po svoj besplatan lešnik samo pod uslovom da smo na nekoliko desetina metara rastojanja. Raduje nas što smo ih bar videli tako blizu.

Rinova stidljiva udvaračica, krava Stela
Rinova stidljiva udvaračica, krava Stela

Prošli put sam se smejao kad mi je Đole ispričao da poznaje čoveka koji zna da priča sa vevericama, a sad mi je bilo krivo što im nisam bar saopštio da nas zaprate na Face-u. Kako nam se dani skraćuju usled promene vremenskih zona, nemamo vremena za razgledanje Irkutska, već ga zaobilazimo i upućujemo se ka Bajkalskom jezeru. Međutim, koliko toliko nadoknađujemo čitajući o ovom gradu na Vikipediji. Saznajemo jednu prijatnu zamiljivost, a to je da je Irkutsk bratski grad sa našim Novim Sadom. Uz to, najpopularniji sport u ovom gradu je bendi koji predstavlja preteču hokeja, ali ima malo i fudbalskih pravila (11 igrača, veći golovi i teren skoro iste veličine). Krećući se dalje ka najdubljem jezeru na svetu nailazimo na deo puta koji je, malo reći, prelep. Dobar asfalt, šuma sa obe strane kolovoza, lepe krivine uz uspone i padove od maksimalnih 9% nagiba. To Rinu ne predstavlja nikakav izazov. Ako je mogao preći i uspon od 12%, ovo mu samo ubrzava otkucaje motora.

Pogled na Bajkalsko jezero
Pogled na Bajkalsko jezero

Nakon nekih 100 km pređenih gore dole dolazimo do prelepog panoramskog pogleda na Bajkalsko jezero, dok se u pozadini na vrhovima istoimene planine može videti snežni prekrivač. Hvata nas radost jer smo veoma blizu našem primarnom cilju. Pričam upravo o Ulan Batoru, glavnom gradu Mongolije, koji sledi odmah nakon dve stanice; zaobilaženja Bajkalskog jezera i obilazak Ulan Ude-a. Kao da i Rino oseti da ga čeka kamilje mleko pa prati miris ubrzanim korakom. Moramo da spomenemo da ovaj deo Rusije nije baš razvijen kao dosadašnji. Na primer, u nekim restoranima nema sanitarnog čvora, a da ne spominjem WiFi koji se podrazumeva u svakom ugostiteljskom objektu u 21. veku. Iz tog razloga ne uspevamo uvek na vreme da odgovorimo na vaša pitanja koja postavite, zato vas molimo da imate razumevanja.

Benzinska pumpa na putu ka Bajkalskom jezeru
Benzinska pumpa na putu ka Bajkalskom jezeru

Dalje Rino vuče ka jednom modernizovanom ugostiteljskom objektu da ohladi šape, a i mi da se javimo vama da nam se ne sekirate. Parking nam je odmah iza objekta koji je obezbeđen video nadzorom tako da ne brinemo. Uzimamo nešto da prezalogajimo uz partiju šaha i odlazimo da se raširimo u Rina. Neću vam reći da je Djole izgubio, ne morate baš sve da znate. Šaljemo vam jedan pozdrav veličine Bajkalskog jezera!

Još samo par dana do Mongolije
Još samo par dana do Mongolije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име