Ispred ambasade Republike Srbije u Moskvi
Ispred ambasade Republike Srbije u Moskvi

Budimo se super odmorni posle 3 noći provedenih u jugiću. Uzbuđeni što ćemo razgledati najveći evropski grad čitamo malo o Moskvi. Neverovatano zvuči već na papiru. Ni kiša koja pada ne može da nam pokvari raspoloženje.

U Moskvi banka na foru
A u Moskvi banka na foru… 🙂

Prvo smo otišli do ambasade da se javimo konzulima i proverimo šta je sa Rinom. U prijateljskoj atmosferi upoznajemo konzule sa našom akcijom i upijamo važne savete. Kažu nam da je Rusija veliko prostranstvo i da na mnoge stvari treba da se pripremimo. Dok to slušamo upućujemo jedno drugom nekoliko pogleda i možda po prvi put shvatamo ozbiljnost ovog poduhvata. Uzimamo vizit karte u slučaju da nam zatrebaju i idemo da pokupimo jugića. Majstor Ljova, inače iz Jermenije, popravlja sve automobile naše ambasade, a mnogi srpski turisti upravo kod njega dovode vozila na pregled. Rekao nam je da mu je bila čast što je prvi put popravljao juga, pa nam nije uzeo ništa za ruke. Hvala šefe!

Ispred naše ambasade
Ispred naše ambasade „Rino“ sa izgubljenom ratkapom

Ručamo u srpskom restoranu koji je nekada bio u vlasništvu PKB-a, a pogled na časovnik nam govori da moramo poći u obilazak grada. Prva stanica nam je kampus državnog univerziteta. Tu se nalaze zgrade 39 fakulteta i 16 istraživačkih centara. Više od 40.000 studenata može da uživa u mnogobrojnim parkovima i lepoti glavne građevine. Nastavljamo do Parka pobede gde je nekoliko spomenika podignuto u čast pobede u Drugom svetskom ratu, od kojih je najviši Sveti Georgije i boginja Nika visok 141,8 metara. Odmah pored na malom brdašcetu nalazi se veliki ćirilični natpis “Moskva” urađen od cveća – vredi videti i slikati se.

Znamenitosti Moskve
Znamenitosti Moskve, Park pobede

Dalje idemo metroom do centralnog trga, a na ulazu postajemo sumnjivi organima bezbednosti. Traže od nas da stavimo sve stvari u skener, a mi se smeškamo jer nam drugi put to rade u samo dve vožnje. Kao da nam piše “teroristi” na čelu. Stižemo u centar, a kako pravimo prvi korak na Crvenom trgu tako nam neka jeza struji kroz telo. Ni jedan ne može da veruje koliko je očaravajuć prizor. Ne znamo gde bismo pre; da li do Kremlja, Crkve Vasilija Blaženog, Večnog plamena, Muzeja istorije… Tu u samom centru je postavljena bina i velik broj sedišta u bojama ruske zastave povodom devetomajske parade. Nebo je svetlo plave boje, a svetla koja obasjavaju ove velelepne građevine nam pričinjavaju osećaj da mrak neće pasti. Pravimo nekoliko fotografija i krećemo da obiđemo zidine Kremlja sa svih strana. Ne možemo da poverujemo koliko su dobro očuvane i sređene.

Izgradnju crkve je naručio car Ivan IV Grozni i bila je građena između 1555. i 1561. godine kao sećanje na osvajanje Kazanskog kanata.
Izgradnju crkve je naručio car Ivan IV Grozni i bila je građena između 1555. i 1561. godine kao sećanje na osvajanje Kazanskog kanata.

Veče završavamo kraćom šetnjom uz reku Moskvu i ubrzavamo hod ne bi li što pre stigli do hostela da prenesemo utiske. Međutim, u sobi zatičemo veselu atmosferu gde nas cimer dočekuje sa flašom vodke. Kako je već dobro zagrejan, završava bocu za tili čas i za ne punih 5 minuta breca se u krevet. Uz rusko gromoglasno hrkanje, mi putem skajpa, ni mimikom ni rečima, ne možemo opisati šta smo videli. Za kraj dana sumiramo lepe utiske i ležemo s mirom znajući da je s Rinom sve u redu.

Boljšolj teatar je izgradio arhitekta Osip Bove, a u njemu se održavaju predsave baleta i opere
Boljšolj teatar je izgradio arhitekta Osip Bove, a u njemu se održavaju predsave baleta i opere

3 KOMENTARA

  1. Hvala vam na ovako divnom opisu vasih pose ta graduate Moskvi, ja imam utisak kao da Sam bola s vama, slike Su predivne, srecno daljne putovanje

  2. Hvala vam na ovako divnom opisu vase posete gradu Moskvi, ja imam utisak kao da Sam bila s vama, slike Su predivne, srecno daljnje putovanje 🙂

  3. E daj da vidimo koliko su nasi Becejski momci spretni , ako ste jos u Rusiji nalazite se u drzavi gde sam se ja rodila , a ja radoznalo pratim vas put cak iz Amazonske prasume ( Peru) . Puno srece momci

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име