Analitičko i istraživačko novinarstvo od velike su važnosti za kvalitet život građana i ostvarivanje njihovih prava, naročito na lokalnom nivou.

Ipak, male redakcije nemaju često ni kapaciteta niti su opredeljene za takvu vrstu novinarstva koja je, najviše cenjena u ovoj profesiji. Razlozi su za to postojeći ili potencijalni pritisci lokalnih moćnika ili još opasnija autocenzura.

Kada se i lokalni novinari opredele za ozbilnije teme potrebno je umeti na današnjim digitalnim platformama i društvenim mrežama privući čitaoce.

Tome treba da prethodi prilagođavanje, često opširnih sadržaja i tradicionalne forme pisanja, postojećim trendovima bez da se izgubi stil i sklizne ka senzacionalizmu.

Naš sagovornik Bratislav Grbić je do pre nekoliko godina radio kao novinar i dobro poznaje ovu profesiju. Iz tog razloga, danas iz ugla preduzeća koje kreira sajtove i digitalne kampanje može da pomogne lokalnim redakcijama. Kao učesnik seminara „Otvoreno o korupciji: Unapređenje profesionalnih i etičkih standarda pri izveštavanju o javnim finansijama na lokalnom nivou“ koje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja realizuje Bečejsko udruženje mladih dao je niz korisnih saveta.

I teme poput javnih finansija i korupcije u životnoj sredini mogu uspešno da se predstave publici na društvenim medijima jer je prava šteta kada važni podaci i odgovori na pitanja građana stignu tek do nekolicine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име