Svega 11 učenika Gimnazije Bečej odazvalo se današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi. Kao mogući razlog slabe posećenosti ovog skupa iz Crvenog krsta Bečej vide u tome što su kod đaka aktuelne prehlade, ali i u tome što su maturanti drugih škola u popodnevnoj smeni.

 – Očekivali smo oko 30 davalaca, ali se odazvalo svega 12, s tim da je 11, nakon pregleda, doniralo dragocenu tečnosti, rekao nam je Neven Andrić, aktivista Crvenog krsta. On je naveo da je ovo jedna od dve aktivnosti koju organizuju iz Pokrajinskog zavoda za transfuziju, kao i da je akcija za učenike punoletne đake lane u oktobru bila posećenija. Jelena Mitrović, maturantkinja Gimnazije, prošle sedmice zakoračila je u svet odraslih, a već danas bila je rešena da učini davno planira gest. Ona je jedna od sedmoro učenika IV1 razreda koji su u prepodnevnim satima dali krv.

– Još pre par godina sebi sam rekla čim napunim 18 da ću postati dobrovoljni davalac. Smatram da ko god može, treba da da krv, da pomogne nekome. Jer, kad pomognem nekome, na bilo koji način, osećam se ispunjeno. U mojom porodici su trenutno samo mama i tata davaoci, jer su deda i baba stariji, dok je baka sve do nedavno u Bačkom Gradištu organizovala ovakve akcije u sklopu udruženja penzionera, ispričala nam je Mitrović.

 

Sutra u Bačkom Gradištu, a sledećeg petka u Bačkom Petrovom Selu

 

Dobrovoljni davaoci iz Bačkog Gradišta mogu sutra da doniraju dragocenu tečnost u prostorijama mesne zajednice, dok će mobilne ekipe Zavoda za transfuziju Bačko Petrovo Selo posetiti narednog petka, 13. marta. Osim današnjeg, u martu neće biti organizovanog davanja krvi u Bečeju. Tek 1. aprila mobilna ekipa dolazi u Gradsko pozorište, kada očekuju oko 150 davalaca.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име