U Udruženju pčelara „Tisa“ iz Bečeja aktivno je oko 80 članova, dok je broj pčelara iz Bečeja iz godine u godinu sve veći. Andraš Serda iz udruženja „Tisa“ kao razlog velikom interesovanju sugrađana za ovu delatnost vidi lošu materijalno situaciju.

Međutim, iako je med po prirodi sladak, to se ne može reći i za situaciju u kojoj se pčelari trenutno nalaze. Jer, računice je ove godine pokvarila učestala kiša, koja je u velikom obimu padala od aprila.

Među novim pčelarima u najvećoj potiskoj opština ima i sve više mladih, koji koriste mogućnost da besplatno pohađaju školu pčelarstva za početnike koje udruženje svake godine organizuje.

Imajući u vidu da je pčelarstvo u Bečeju organizovano 124 godine, a da je i daleko ranije bilo u popularno u potiskom regionu, onda je jasno da početnici, pogotovo mladi ljudi, imaju šta da nauče od onih koji nastavljaju toliko dugu tradiciju.

Prema mnogima, krivac za nezavidnu situaciju pčelara u Srbiji jeste i med koji dolazi iz daleke Kine i iz Južne Amerike, čiji kvalitet ne može da se meri sa onim koji se ovde proizvede.

Međutim, ohrabruju vesti da je srpski med sve traženiji u inostranstvu. Upravo u tome vide šansu i ovdašnji proizvođači.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име