Do jeseni 2017. godine u Domu zdravlja u radnom odnosu bilo je tri ginekologa, a danas su pacijentkinjama iz opštine Bečej na raspolaganju ukupno dva – a od toga jedan povremeno.

Konstantan odlazak medicinskih radnika, što u privatnu praksu, što u inostranstvo, kao i sve stariji pacijenti, ali i manjak broja stanovnika koji diktira i normative, odnosno, zbog čega nadležno ministarstvo zdravlja ne dozvoljava zapošljavanje više lekara i radnika u zdravstvu, sve su to problemi sa kojima se u Domu zdravlja Bečej susreću. Iako pacijentkinje imaju na raspolaganju manje ginekologa, čekanja na preglede ne prelaze zakonski rok od mesec dana, uverava nas direktorka bečejskog Doma zdravlja Kosana Nešić.

– Obaveštavamo pacijentkinje da će od 1. marta ginekolog dr Ubović, koja nam je i do sada dolazila u ispomoć, uz podršku lokalne samouprave, raditi tri puta nedeljno, umesto dosadašnja dva. Takođe, novi specijalista ginekolog počinje sa radom 1. marta i on će biti u radnom odnosu kod nas, navela je direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić.

Ocena malobrojnih pacijenata sa kojima smo razgovarali jeste da bečejska zdravstvena ustanova, s obzirom na mogućnosti, radi na zadovoljavajući način.

Upravo zbog toga što je sve više pacijenata koji su stariji i sa većim i češćim potrebama za zdravstvenom zaštitom, Službi kućnog lečenja pridružuje se i lekar, pa će medicinske sestre na teren iće sa doktorom medicine, a time će se, kako nam je rečeno, rasteretiti dnevno ordiniranje lekara u ustanovi.

-To je učinjeno jer smo prepoznali sve veću potrebu sugrađana za kućnim lečenjem, odnosno, sve veći je broj pacijenata koji su hroničari, vezani za krevet iz bilo kog razloga, a i produžen životni vek je doveo do porasta broja ovakvih pacijenata. Sve to nametnulo je potrebu da se na neki način odgovori ovim izazovima, te je rukovodstvo Doma zdravlja Bečej smatralo da je neophodno na ovaj način pojačati Službu kućnog lečenja, zaključuje direktorka.

Od 1. marta u bečejskom domu zdravlja počinje puno radno vreme da radi neuropsihijatar, tj. doktorka je završila svoju specijalizaciju, a za šest meseci se vraća doktor specijalista radiolog, koji takođe završava svoju specijalizaciju. Tako će dom zdravlja imati radiologa koji je na raspolaganju pacijentima svakog dana. Unapređena Služba kućnog lečenja Od početka sledećeg meseca sa radom počinje nova služba Kućnog lečenja, koja je i do sada postojala, ali će sada njen rad pojačati i jednim lekarom, specijalistom opšte medicine.

Takođe, Jodna banja od sredine januara radi i poslepodne.

Više u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име