Direktor Doma zdravlja u Bečeju Siniša Šijačić najavio je da ovu zdravstvenu ustanovu očekuju problemi koji se tiču kadra, što će osetiti i sami pacijenti, bez obzira koliko se oni trudili da ublaže krizu.

 

Trenutno zaposleni radiolog za nekoliko meseci će se preseliti u Beograd gde će i raditi, a jedini fizijatar uskoro odlazi u penziju. Zbog toga što od Ministarstva zdravlja neće dobiti dve plate za neka dva nova stručnjaka, Dom zdravlja ima dodatni problem da obezbedi i finansije za novog radiologa i fizijatra. Interesovanje za rešavanje ovog problema je pokazala i lokalna samouprava. –Mi u opštinskom budžetu moramo pronaći sredstva da bismo pokrili troškove angažovanja jednog fizijatra i jednog radiologa, a sve u interesu naših sugrađana, kako ne bi osetili ovaj nedostatak dvoje specijalista. Sredstva za ove namene smo već isplanirali i ta sredstva će biti predviđena u rebalansu budžeta koji će biti izglasan u Skupštini opštine Bečej krajem aprila, naveo je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević. Osim problema u vezi sa finansijama, problema ima i oko pronalaska specijalista koji će popuniti ovu prazninu.

–Ja bih dodao da će građani Bečeja ipak osetiti nedostatak dvoje specijalista uz sav ovaj napor koji radimo. Fizijatar će dolaziti jednom ili dva puta nedeljno. To svakako nije isto kao kada svaki dan imate svog lekara. To će u takvom stanju biti do sledeće godine kada nam se vraća naš fizijatar koji je trenutno na specijalizaciji. Što se tiče radiologa, tu je teža situacija. Očekuje se da će naš trenutni radiolog za nekoliko meseci preći da radi u Beograd. Ja sam već razgovorao sa nekoliko radiologa u okolnim zdravstvenim centrima. Naravno, to će sve dodatno koštati da neko dolazi u Bečej, a problem je što na tržištu manjka radiologa i to zanimanje je u deficitu, izjavio je Šijačić i dodao da će zbog trenutnih okolnosti Bečej svog radiologa imati možda tek početkom 2019. godine. Iz opštine i Doma zdravlja su naveli da će se truditi da građanima ne doplaćuju dodatno usluge ovo dvoje specijalista. Međutim, pitanje je da li će u tome uspeti.

Poznato je da već nekoliko meseci u Bečej dolazi urolog iz Vrbasa, što svakog pacijenta koji ode na pregled kod ovog specijaliste košta dodatnih 1.000 dinara.

Lift u upotrebi od sledećeg utorka

Nakon dobijanja svih potrebnih dozvola u utorak 15. aprila biće pušten u upotrebu lift, čime se će olakšati kretanje pacijenata, naročito najtežih bolesnika, onih koji se teško kreću, te trudnica do lekara specijalista. Ovu investiciju je finansirala lokalna samouprava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име