Gost emisije „Objektivno“ portala MojBečej.rs poslednjih decembarski dana je Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej. Sa njim smo razgovarali odmah nakon usvajanja budžeta za 2017. godinu za koji kaže da je domaćinski, kao i da je realno planiran. On je u emisiji „Objektivno“ izjavio da, ukoliko građani Bačkog Petrovog Sela u toku njegovo mandata ne dobiju kvalitetnu vodu, smatraće to svojim političkim neuspehom. O projektu bez epiloga – banja u Bečeju, investicijama, planovima, saradnicima i drugim važnim temama razgovarali smo sa prvim čovekom opštine Bečej.

Budžet za 2017. godinu projektovan je na 1,6 milijardi dinara.

-Budžet za 2017. godinu je po meri građana opštine Bečej, on jeste i socijalni i investicioni. Budžet jeste manji nego planirani za 2016. godinu i to iz razloga što smo dobili sredstva za otpuštene radnike PIK-a Bečej, imali smo više novca od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini…započeo je priču predsednik opštine Bečej.

Opština Bečej je dosta uštedela na specijalizovanim uslugama, dobijeno dosta sredstava od viših nivoa vlasti, a deo se prenosi u narednu godinu jer investicije nisu u potpunosti realizovane, kaže Tošić.

Bečejsko udružnje mladih (BUM) je i ove godine istraživalo mnjenje građana o budžetu opštine Bečej. Građani su imali priliku da putem onlajn formulara i anketiranja na terenu kažu šta su njihovi prioriteti kada je kreiranje budžeta za narednu godinu u pitanju. Rezultati anketiranja predstavljeni su donosiocima odluka, predsedniku opštine Bečej Draganu Tošiću i načelnici Odeljenja za finansije opštine Bečej Zorki Kosovac, kako bi se prioriteti građana našli u Odluci o budžetu opštine Bečej za 2017. godinu. Građani su i ove, kao i prethodnih godina, kao prioritet naveli otvaranje radnih mesta, odnosno više privrednih aktivnosti.

U istraživanje je uvršteno gotovo 12.000 glasova u smislu budžetskih prioriteta, s tim da je svaki građanin mogao sa liste da odabere najviše tri budžetska prioriteta.

Čak 1.704 glasa ima privreda – odnosno otvaranje novih radnih mesta, od ukupno 24 ponuđenih odgovora, dok je izgradnja vodozahvata u Bačkom Petrovom Selu, koji prvobitno nije bio izdvojen u anketi, drugi prioritet građana opštine Bečej, sa ukupno 1.341 glasom.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić pozdravio je inicijativu BUM-a i obećao da će desetak od ukupno 24 prioriteta iz ankete naći mesto u budžetu za narednu, 2017. godinu.

-Rekli ste da su nova radna mesta prioritet građana, a s tim u vezi imam da kažem da mi već sada imamo četiri pisma o namerama potencijalnih investitora, a da će bar tri od četiri investicije biti realizovane u narednoj godini, što će doneti nova radna mesta za naše sugrađane, kazao je predsednik opštine.

On je rekao da će lokalna vlast sanirati vodovodnu mrežu u Bačkom Petrovom Selu, kako iz sopstvenih prihoda, tako i novcem iz drugih izvora, kao i da su već pokrenute pripremne aktivnosti u smislu tog velikog projekta, vrednosti oko 40 miliona dinara. S tim u vezi, Tošić je rekao da će, ukoliko meštani Bačkog Petrovog Sela za njegovog mandata ne budu imali kvalitetnu vodu, smatrati to političkim neuspehom aktuelne vlasti.

Deo investicija u industrijskoj zoni u novoj godini biće usmeren ka poboljšanju kvaliteta snabdevanja vodom, stoga će biti radovi i na Fabrici vode.

Na pitanje kako komentariše izveštaje članova Opštinskog veća opštine Bečej, koje mu dostavljaju jednom mesečno, kaže da pojedini nisu shvatili zadatak, ali i da se iz njih ne može zaključiti da li neko radi ili ne. Tošić najavljuje da će uskoro biti urađen presek njihovog rada.

Zbog toga što se služba Republičkog geodetskog zavoda oglušila o zahtev pokrajinskog pravobranilaštva da u roku od 30 dana ispravi grešku u katastru, sudski spor se vodi pred Osnovnim sudom u Bečeju, piše Vojvođanski istraživačko – analitički centar (VOICE). Tošić je govorio o projektu izgradnje banje, za koji je najavljeno da je investicija vredna 120 miliona dolara i o kontaktima opštine Bečej sa potencijalnim investitorom iz Kuvajta. Podsetimo da je pre godinu i po dana potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije, opštine Bečej i preduzeća „Alganim” iz Kuvajta te domaćeg „Arab-investa”.

Reči je bilo o kontaktu sa građanima, ali i o tome da je lokalna samouprava odlučila da pokrene postupak likvidacije Direkcije za izgradnju Bečej, odnosno da smanji broj javnih preduzeća, te kontroli Državne revizorske institucije.

Saznajte više u TV emisiji.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име