Državna revizorska institucija (DRI) je utvrdila da je opština Bečej u 2017. godini za naknadu članovima komisija i radnih tela bez pravnog osnova isplatila čak 1.978.000 dinara.

Sa druge strane iz opštine Bečej se navodi da su te komisije zatečene još iz vremena prethodnih struktura vlasti i da su isplaćivane samo komisije koje su radile van radnog vremena na osnovu ranijih tumačenja nadležnih organa, kao i da su nakon ukazivanja Državne revizorske institucije 26. decembra sporne naknade i ukinute.

Revizori su opštini Bečej, između ostalog, zamerili da su pojedini zaposleni dobajali dodatan novac za članstvo u raznim komisijama, što je, kako su napisali u izveštaju, suprotno zakonima.

U nastavku pročitajte šta su državni revizori, u vezi sa nepravilnostima u smislu izdvajanja za komisije, naveli u izveštaju koji je objavljen revizije pravilnosti poslovanja opštine Bečej za 2017. godinu, koji se odnosi na preuzimanje obaveza iznad odobrenih aproprijacija, sprovođenje postupaka javnih nabavki i rashode za zaposlene.

Na osnovu izvršene revizije i uzorkovane računovodstvene dokumentacije utvrđeno je više nepravilnosti:

– Iz budžeta opštine Bečej je u 2017. godine izvršena isplata u iznosu od 335.443 dinara po osnovu naknade članovima Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća opštine Bečej, dok Zakonom o javnim preduzećima nije utvrđena mogućnost isplate naknada članovima za rad u ovim komisijama, što nije u skladu sa članom 31. stav 2. i 34. stav 2. Zakona o javnim preduzećima i članom 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

– Iz budžeta opštine Bečej je u 2017. godine izvršena isplata u iznosu od 390.821 dinara po osnovu naknade članovima Кomisije za raspolaganje stvarima u javnoj svojini (120.253 dinara) i Кomisije za davanje u zakup građevinskog zemljišta (147.151 dinara), Komisije za davanje u zakup poslovnog prostora (80.696 dinara) i Komisije za izdavanje u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta (42.721 dinara) dok Uredbom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda nije utvrđena mogućnost isplate naknada članovima za rad u ovim komisijama, što nije u skladu sa članom 35. Zakona o javnoj svojini, članom 19. navedene Uredbe i članom 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

– Iz budžeta opštine Bečej je u 2017. godine izvršena isplata u iznosu od 588.606 dinara po osnovu naknade članovima Кomisije za izradu godišnjeg programa zaštite poljoprivrednog zemljišta (250.000 dinara); Komisije za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta (322.784 dinara) i Кomisije za davanje mišljenja na godišnji program poljoprivrednog zemljišta (15.822 dinara), dok Zakonom o poljoprivrednom zemljištu nije utvrđena mogućnost isplate naknada članovima za rad u ovim komisijama, što nije u skladu sa članom 60. Zakona o poljoprivrednom zemljištu i članom 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

– Iz budžeta opštine Bečej je u 2017. godine izvršena isplata u iznosu od 653.707 dinara na ime naknade članovima Komisije za kupovinu seoskih kuća izbeglicama (401.447 dinara) i Komisije za kupovinu građevinskog materijala izbeglicama (252.260 dinara) iz reda zaposlenih, što nije u skladu sa članom 11. stav 1. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i članu 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

– Iz budžeta opštine Bečej je u 2017. godine izvršena isplata u iznosu od 10.284 dinara na ime naknade članovima Saveta za zdravlje iz reda zaposlenih, što nije u skladu sa članom 11. stav 1. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i članu 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu. Preporučujemo odgovornim licima opštine Bečej da isplatu naknade članovima komisija i drugih radnih tela vrše u skladu sa zakonskim propisima.

Inače, opština Bečej, pokazale su ranije revizije DRI na ovu temu, nije usamljena. Naprotiv, u državni revizori godinama unazad napominju da se u najvećoj meri rad raznih komisija na svim nivoima preklapa sa redovnim poslovima organa, odnosno, da se za isti posao plaća više puta, a sve u suprotnosti sa propisima.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име