Korišćenjem društvenih mreža svaki korisnik se svojevoljno odriče dela svoje privatnosti prema tome važno je proceniti da li bi ga neki podaci mogli ugroziti i shodno tome (ne)objavljivati pojedine informacije o sebi na nekoj od društvenih mreža.

Društvene mreže su najnoviji vid zabave i komunikacije u internetskim sferama. To su besplatne onlajn platforme koje pružaju razne usluge, od razmenjivanja poruka do deljenja fotografija i raznoraznih drugih sadržaja.

Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr samo su neke od društvenih mreža koje su deo svakodnevnog života mladih. Jedno od glavnih pitanja je kako i u koje svrhe mladi koriste društvene mreže.

One vam omogućavaju da budete u kontaktu sa ljudima koji su vam daleko, da pročitate i saznate nešto novo, da upoznate ljude i sklopite nova prijateljstva, pa čak i da dođete do informacija za posao. Međutim, današnja omladina, i ne samo oni, ozbiljnije shvata svrhu društvenih mreža, nego što bi trebalo.

Objavljivanjem fotografija sa najbolje žurke u gradu, postavljanje najslušanije pesme, objavljivanjem raznoraznih statusa u kojima navode osećanja, lokaciju ili razmišljanja, mladi pokušavaju da skrenu pažnju na sebe. Smatraju da će tako biti popularniji i prihvaćeniji u društvu. Ipak, ono što ne shvataju jeste da društvene mreže polako preuzimaju kontrolu nad njihovim životom.

U današnje vreme je nemoguće otići negde ili uraditi nešto, a da se to ne objavi na svom Facebook ili Instagram profilu. Korišćenjem društvenih mreža, svaki korisnik se svojevoljno odriče dela svoje privatnosti prema tome važno je proceniti da li bi ga neki podaci mogli ugroziti i shodno tome (ne)objavljivati pojedine informacije o sebi na nekoj od društvenih mreža.

Kao što se i vidi društvene mreže postale su neizostavan deo današnjice. Onima koji ih koriste racionalno doneće mnogo prednosti, a negativno će uticati na  one koji nemaju meru. One jesu korisna stvar, ali dok se koriste umereno i u prave svrhe.

Dunja Makša, polaznica obuke „Pokreni mehanizam”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име