Zakonom o javnim nabavkama koji je počeo da se primenjuje od aprila 2013. godine i procedura u vezi sa tenderima male vrednosti znatno je uređenija. Prostora za zloupotrebe, nakon izmenjenih akata, ima manje u odnosu na ranije.

 

Postupci su transparentniji, i sada, kada ne postoji mogućnost da naručilac može, takoreći, da skriva javne nabavke male vrednosti, kako objašnjava Zoran Bašić iz Društva protiv korupcije, manje je prostora za nezakonitost i korupciju.

Međutim, prema njegovim rečima, određena pitanja s tim u vezi valja urediti. Naime, Uprava za javne nabavke ne može da postigne da kontroliše postupke, odnosno dokumentaciju u vezi sa javnim nabavkama koje se nalaze na Portalu, iako im organizacije civilnog društva u tome donekle pomažu. Bašić kao problem vidi i nepostojanje kapaciteta kod kadrova u obrazovnim ustanovama, mesnim zajednicama i sličnim organizacijama, kada se one nađu u ulozi naručioca.

Korupcija u zdravstvo – legalizovani mito

Prema istraživanjima Evropske unije korupcija u zdravstvu u Srbiji zauzima prvo mesto, i nalazi se ispred pravosuđa i tužilaštva. Prema rečima Zorana Bašića iz Društva protiv korupcije rezultati tog istraživanja mogu se dovesti u vezi sa tim što upravo u zdravstvu ima i najviše novca. Pored toga, kako ističe, građani ne razlikuju korupciju od nečega što je takoreći postao model ponašanja. Nadležni organi ne rade svoj posao, ocenjuje Bašić, dok ni strukovna udruženja ne sankcionišu one lekare koji čine zloupotrebe. Kao rešenje, organizacija Društvo protiv korupcije vidi u povećanju transparentnosti svih postupaka i uvođenju reda u oblast zdravstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име