Sa jedne od provera zdravlja u organizaciji Društva za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej
Sa jedne od provera zdravlja u organizaciji Društva za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej

Aktuelna epidemiološka situacija ne ide na ruku dijabetičarima, ali Društvo za borbu rotiv šećerne bolesti u Bečeju je i dalje aktivno.

Istina, lane nisu organizovali dve tradicionalne masovne preventivne akcije, aprilsku „Zdravlju u susret“ i septembarsku „BEST“, prvu nisu ni ove godine, ali drugu „BEST“ (Bečejska staza zdravlja) će, ipak, održati poslednjeg septembarskog četvrtka.

-Biće ovo 13. akcija „BEST“, kojom apostrofiramo važnost bavljenja fizičkom aktivnošću, bez obzira da li su u pitanju deca, mladi, odrasli ili penzioneri. Upravo iz tog razloga očekujemo masovan odziv. Tokom prepodneva deca će na centralnom gradskom trgu biti u centru pažnje, jer će istrčati svoje deonice, a mi nagraditi diplomama i medaljama po troje najuspešniih u ženskoj i muškoj konkurenciji u odvojenim trkama od prvog do četvrtog razreda osnovaca. Po podne je rezervisano za odrasle. Nije na odmet da napomenemo da akcija nije namenjena isključivo dijabetičarima, nego ima preventivan karakter za sve sugrađane, kako bi proverili parametre zdravlja, poput nivoa šećera u krvi ili visine krvnog pritiska, preneo nam je odluku Izvršnog odbora Društva za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej Radoslav Ivanović.

Ako vremenski uslovi budu povoljni, šator za merenje zdravstvenih parametara biće postavljen na centralnom gradskom trgu, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova evidentiranje i merenje će biti, najverovatnije, u holu Gradskog pozorišta Bečej. Kako je fizička aktivnost svakodnevno potrebna, bez obzira na (ne)vreme, akcija se neće odlagati, a učesnici treba da prilagode vremenu garderobu i obuću.

Bečejska staza zdravlja ide ustaljenom maršrutom od „Pogače“, gde se učesnik akcije evidentira, a onda kreće duž Zelene ulice i Zelenog korzoa do spomenika Pobeda na šetalištu kraj Tise. Tu će biti postavljen kontrolni punkt sa okrepljenjem, jabukom i pogačicama, i osveženjem, vodom i sokom. Odvažniji mogu da nastave šetnju do ušća Velikog bačkog kanala u Tisu i vrate se nazad, posle čega sledi merenje nivoa šećera u krvi i visine krvnog pritiska.

Prilika je ovo da se bez zdravstvene knjižice i zakazivanja kod izabranog lekara obave izvesna merenja i konsultacija sa lekarom, jer je organizator akcije u saradnji sa Domom zdravlja Bečej obezbedio lekare koji će davati potrebne savete.

Na sednici Izvršnog odbora Društva je dogovoreno da se redovna Godišnja skupština Društva održi 24. novembra, kada će se, sat vremena pre početka omogućiti besplatna provera nivoa šećera u krvi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име