Nakon orezivanja i uklanjanja drveća, na delu gde je drveće potpuno isečeno, planirano je mašinsko vađenje panjeva, navode za portal MojBečej.rs iz Javnog preduzeća „Putevi Srbije“.

Na pitanje da li se planira sadnja na tom delu, iz preduzeća kažu da, kao upravljač državnih puteva nisu u zakonskoj obavezi da zasade novu vegetaciju.

– Preduzeće može da zasadi novo zelenilo u putnom pojasu radi povećanja bezbednosti saobraćaja, kao i zaštite puteva od vetra i nanosa snega, takođe i lokalna uprava može pokrenuti postupak zaštite poljoprivrednog zemljišta, dodaju iz JP „Putevi Srbije“ bez preciziranja da li će to i učiniti.

Što se isečenog ili okresanog drveća (grana i debla) tiče, kako smo saznali, biće obavljena procena vrednosti isečene drvne mase. Vrednost će se, kako nam je rečeno, odbiti od ukupne cene usluge preduzeća koje obavlja seču i orezivanje drveća.

Podsetimo, seča je delu opštine Bečej izazvala je negodovanje građana na društvenim mrežama.

Ona se, kako nam je objašnjeno, izvodi prema usvojenom programu radova JP „Putevi Srbije“ kao deo redovnog održavanja državnih puteva I i II reda.

Iz preduzeća „Vojvodinaput – Bačkaput“ a.d. Novi Sad navode da se radovi izvode prema planu i po inspekcijskom nalogu, te da se ništa, kažu, ne radi nasumično.

– To drveće je u putnom pojasu i ugrožava bezbednost saobraćaja. Kada je zima sneg sa tih krošnji pada na put i to ledi i izaziva saobraćajne nezgode. Imali smo čak i tužbe pošto je, baš na tom putu Bečej – Srbobran, pala grana i čovek je oštetio kamion, objašnjavaju iz tog preduzeća.

– Radovi na sređivanju putnog pojasa na deonici Bečej – Srbobran se obavljaju u okviru redovnog održavanja i zbog bezbednosti učesnika u saobraćaju. Krčenje šiblja i stabala vrši se u zavisnosti od toga koliko su oštećena i koliko ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja i sprovodi se po instrukcijama koje je dalo stručno lice tj. šumarski inspektor, navodi se u prethodnom odgovoru JP „Putevi Srbije“ portalu MojBečej.rs.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Vladavina prava pod lupom: Ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

4 KOMENTARA

  1. Februara 2014 godine naš Super predsednik je spašavao nejač iz zavejanih automobila po putevima Vojvodine. Tom prilikom izjavio je da je jedan od krivaca za tada nastalu situaciju seča i nedostatak vetrozaštitnih pojaseva. Zavejani su tada bili i putevi u bečejskoj opštini. Najavljivala se tada masovna sadnja drvoreda duž puteva Vojvodine! Prošlo par godina i sve se zaboravilo! Doduše imali smo dva puta neuspešan igrokaz sađenja sadnica duž petrovoselskog puta i to je to! Novce potrošili, sadnice se osušile! Danas vidimo da je njegova klika zaboravila na reči svog voljenog vođe i da radi potpuni suprotno. Seče i uništava ono što su generacije sadile i stvarale! Dvorede treba održavati, orezivati, pa neće biti problema, al ko će se stim bakćati najlakše je do panja ih poseći! Fik i gotovo! A kad opet zaveje i kad zagusti opet će Super Hik voljeni naš vođa spašavati nejač pred kamerama ako zatreba, a tu je sad i Vulin tako da nema brige! Ako zatreba uskočiće i naš predsednik u busu, građani nemate brige! Tako su se isto fikali platani u Zelenoj ulici, drveće u Glavnoj ulici, drveće i zelenilo kod BluMoona i kapele, drveće u Goranskom parku, a da nijedna nova sadnica nije posađena.
    Al’ nisu oni krivi! Krivi smo mi što smo ih pustili!

  2. Са којим правом је посечено дрвеће? Ко је дао такво наређење нек се појави именом и презименом пред људе?! Какав кукавички чин! То дрвеће је имало намену да заштити. Чија је ово срамота??

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име