Tri nedelje pre ročišta, koje za zakazano za 30. mart, sindikati radnika PIK-a Bečej u stečaju obratili su se za pomoć premijeru Srbije Aleksandaru Vučiću. Sindikalci tvrde da je on „jedini koji može pomoći” da sačuvaju 1.400 radnih mesta.

 

„Podstaknuti Vašim izjavama datim u sredstvima javnog informisanja da ćete se lično angažovati oko problema kombinata, odnosno povoljnom rešenju za opstanak kompanije i odlukom Vlade da se sačuva što više radnih mesta, kao i značaja koji dajete poljoprivredi kao potencijalu Srbije za razvoj, molimo Vas da nam pomognete”, ističe se u pismu koje su potpisali sindikalci Branislav Šekerović i Aleksandar Pešić. Oni ističu da je PIK Bečej u stečaju već četiri godine, ali i da, i pored toga, redovno posluje, isplaćuje zarade za 1.400 radnika, izmiruje sve obaveze prema državi i javnim preduzećima, tako da ne uzima iz buyeta Srbije nijedan dinar. Naprotiv, novac iz tog nekada poznatog poljoprivrednog kombinata sliva se u budžet Srbije, i to 420 miliona dinara godišnje. Ukupan godišnji promet dobara u PIK-u Bečej je na nivou od oko deset milijardi dinara, što je svakako značajno u ovim teškim vremenima i započetim reformama.

„Nismo na teretu državi, a nismo ni krivi što je do stečaja došlo jer mi smo samo radnici. Mada smo u stečaju, i dalje proizvodimo 100.000 tovljenika od 95 do 100 kilograma na godišnjem nivou, odgajamo 3.100 goveda raznih kategorija, od čega 1.700 krava muzara, tako da se proizvede 12 miliona litara mleka na godišnjem nivou. Proizvodimo 500 tona šaranske ribe, 15.000 tona smrznutog i konzerivsanog povrća u ’Flori’ i semenske robe za potrebe nove proizvodnje potrebnih za 250.000 hektara. U toku stečajnog postupka podnet je plan regoranizacije PIK-a Bečej u stečaju, o čijem glasanju nije do sada odlučeno, jer se iščekuje pozitivno rešenje od Vlade Srbije. Mi radnici se bojimo najgoreg scenarija – a to je bankrot, jer će opet najveći teret pasti na nas. Ostaćemo bez posla i osnovne egzistencije, a u opštini Bečej posao više nećemo naći. Država neće moći podneti teret katastrofe koji zadesi Bečej jer socijalni slučajevi neće postati samo 1.400 radnika već i njihove porodice, što je oko 6.000 građana ove države”, zaključuje se u pismu sindikalaca.

PIK Bečej je nekada, da podsetimo, bio najveći poljoprivredni kombinat u bivšoj SFRJ. Do početka privatizacije bio je jedan od najuspešnijih poljoprivrednih preduzeća i u novoj državi.

 

Izvor: Dnevnik

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име