Dobra saradnja Udruženja građana EkoBečej i ovdašnjih škola rezultirala je kao i ranije, povodom Dana planete Zemlje, atraktivnom izložbom kojom su, ovog puta, dominirala strašila.

Za tu priliku bili su vredni i kreativni đaci osnovnih škola „Šamu Mihalj“,„Petefi Šandor“, „Zdravko Gložanski”, „Sever Đurkić“, ŠOSO „Bratstvo“ i deca iz Predškolske ustanove „Labud Pejović“.

Strašila se danas retko prave, a još ređe nalaze na oranicama. Nekada su ih paori redovno stavljali u atar kako bi rasterali ptice i sačuvali njive. Iako je dovoljno samo da se postave na zemlju, bečejski kreativci ozbiljno su shvatili zadatak, pa su tako nastala prava mala remek  – dela. Naravno, sve od, za prigodu, a ujedno i zdravu životnu sredinu prihvatljivih, organskih i reciklažnih, materijala.

Pristiglo je 45 radova iz šest ustanova. Zadovoljni smo odzivom učesnika, kratko nam je rekla Emeše Tot, profesorka biologije iz Gimnazije Bečej, škole koja je u saradnji sa UG EkoBečej i sa OŠ „Sever Đurkić“ organizovala ovaj događaj, u okviru projekta „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ .

Nagrađeni su na svečanom događaju 25. aprila u holu OŠ „Sever Đurkić“ dobili diplome i pakete peciva „Mini Pani“.

Đaci bečejske Gimnazije povodom dana planete pripremili su kratki amaterski film na tu temu, sniman na nekoliko prepoznatljivih lokacija u Bečeju . Na ovom linku pogledajte zaštitu životne sredine iz ugla mladih https://youtu.be/8qv-YUpkRXQ.

Podsetimo na to da su đaci zimus pravili hranilice za ptice, u okviru „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“. Svoja znanja i veštine učenici Gimnazijeprenosili su mlađima i tako bili u ulozi eko – edukatora.

Foto: Fejsbuk – Eko Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име