U beogradskom Domu omladine dodeljene su nagrade za mlade aktivne u oblasti zaštiti životne sredine. Kruševac je poneo titulu najaktivnije kancelarije za mlade i priznanje „Zeleni pečat” koje je donelo opremu za kancelariju u vrednosti od hiljadu evra. Mlada Ena Horvat iz Sombora je dobila je priznanje „Zeleni aktivista” kao istaknuti pojedinac koja se trudi da pokrene decu i mlade za očuvanje životne sredine.

 

Uz priznanje, Somborka je dobila i profesionalni fotoaparat kao poklon. Valja reći da je drugo mesto u konkurenciji kancelarija za mlade pripalo bečejskoj, dok su trećeplasirane bili Šabac, Subotica, Tutin i Bela Crkva. Odluka žirija, u sastavu je predstavnik Ministarstva omladine i sporta, predstavnik Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, koordinator projekta, predstavnik Regionalnog centra za životnu sredinu, jedan nezavisni ekspert, kao glasovi na društvenoj mreži „fejsbuk”.

Skup „Zeleni aktivista – životna sredina i mladi“ su dodeljivanjem nagrada zatvorili Aleksandra Knežević, šef međunarodne saradnje u Ministarstvu omladine i sporta, Jovana Jarić, savetnik u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Ivana Tomašević, koordinator SENSE programa Regionalnog centra za životnu sredinu. U Domu omladine se tim povodom okupilo 40 predstavnika kancelarija za mlade i omladinskih udruženja mladih iz cele Srbije, među kojima je bio i član Bečejskog udruženja mladih (BUM). Svi oni u fokusu imaju zaštitu životne sredine, a organizovan u okviru projekta „Životna sredina u omladinskoj politici u Srbiji”, koji sprovodi Evropski omladinski centar u partnerstvu sa Centrom za ekonomiju, politiku, ekologiju i održivi razvoj i Srpskim centrom za ekološka istraživanja. Podršku programa dala sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Aktivnosti, poput desetine okruglih stolova širom Srbije, osmišljene su sa ciljem da se sistemski povežu omladinska politika i zaštita životne sredine, da bi ona bila uređenija i obavezujuća. Između ostalog, apostrofirano je da se projektom obuhvatilo 111 lokalnih akcionih planova, dok je  kod tridesetak odsto nedostatak novčanih sredstava na putu rešavanja ekoloških problema.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име