Minden évben szerte a nagyvilágban, ahol csak élnek magyarok, november 13-án emlékeznek a magyar nyelv napjára. Ugyanis az Országgyűlés 2011- ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem ráirányuljon a magyar nyelvre, amely kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapja.

 

 

Óbecsén a Than Emlékházban Pillanaképek a magyarok írásbeliségéről címmel Dr. Csáky S. Piroska, a Magyar Kultúra Lovagja díjas, nyugalmazott egyetemi tanár anyanyelvünkről tartott előadást vetítés kíséretében. Először is Kollár Karolina a Than Emlékház szervezője köszöntötte a tanárnőt. A tanárnő örömét fejezte ki, hogy itt, Óbecsén, a szülővárosában tarthat újra előadást.

– Mindig szerettem a könyvek közt lenni – kezdte az előadását –, s szerencsésnek érzem magam, hogy egész életemben köztük lehettem, s lehetek most is. Majd említette, hogy Magyarországon kívül a világ minden táján élnek még magyarok: a régi Jugoszlávia területén, Európában, Afrikában, Amerikában, Ausztráliában, Ázsiában, s megőrizték anyanyelvünk tisztaságát. Ezután végigkísérhettük anyanyelvünk fejlődését korokon át. Szólt a rovásírásról, az első írásos emlékeinkről. Mindezt a kivetítőn láthattuk is.

– A rovásírás nem volt alkalmas összefüggő szöveg rögzítésére – folytatta.

– A legrégebbi feliratokat leggyakrabban különböző anyagokba, például fába, csontba, kőbe és fémbe karcolva, illetve vésve lehet megtalálni. Szólt a kézzel írott első magyar nyelvemlékünkről, A tihanyi apátság alapítóleveléről,a Halotti beszéd és könyörgésről, az első versről az Ómagyar Mária siralomról…A kódexekről, a kézzel írott alkotásokról…A másolók szépen kicifrázták az első kezdőbetűt…Ezt iniciálénak hívjuk… Mátyás király 2500 kötetnyi, kézzel írott könyvtáráráról is hallottunk, a Jókai kódexben lévő Szent Ferenc legendájáról… Majd a nyelvújítók koráról, Kazinczy Ferencről, Kölcsey Ferencről, a Himnusz írójáról… Szólt a jelen kori elektronikus könyvek előnyéről és hátrányáról, a SMS-üzenetekről, mely igen rongálja nyelvünket. Hogy mit üzen a Jó Pajtás olvasóinak?

– Ápolni kell anyanyelvünket, gyomlálni kell a hibákat, hogy megmaradjon az utánunk jövő nemzedékek számára is ízesnek, szépnek, ahogyan irodalmunk nagyjai használták műveikben. Szép előadás volt, jó volt újra hallani nyelvünk fejlődéséről…

 

Koncz Erzsébet

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име