Emisiju „Sit, a fit?“ na portalu MojBečej vodi autorka istoimenog bloga, strukovni nutricionista – dijetetičar Daniela Tepša. Pred vama je još jedno tekstualno izdanje, u kom je autorka odlučila da govori o hipertenziji i uopšte o regulisanju krvnog pritiska.

U čitavom svetu, kada je reč o smrti, najveći faktor rizika je visok krvni pritisak – hipertenzija. Kako ističe Daniela, hipertenzija ubije 9 miliona ljudi širom sveta svake godine.

– Studija pod nazivom „Globalni teret bolesti“ obuhvatala je pet stotina načnika iz više od tri stotine institiucija u pedeset zemalja i pregledala je gotovo sto hiljada izvora podataka. Rezultati su nam omogućili da odgovorimo na pitanje koliko bismo života mogli spasiti kada bi ljudi prestali da piju sokove, a odgovor je glasio: 299.521 život. Međutim, sokovi nisu ni približno smrtonosni kao što su slanina, šunka, salama i viršle. Prerađenom mesu prepisuje se smrt više od 800.000 ljudi svake godine, što je četiri puta više od smrti usled koršićenja narkotika.

Daniela navodi da je ova studija takođe istakla koje to namrinice mogu da spasu živote. To su, kako kaže, integralne žitarice, povrće, voće, mahunarke, semenke i koštunjavo voće.

– Posebno je istaknuto voće. Kad bi ljudi jeli više voća, moglo bi se spasiti 4,9 miliona života godišnje navodi se u studiji u knjizi „Kako doživeti stotu” dr Majkla Gregera.

– Povišen krvni pritisak oštećuje srce, oči, bubrege, mozak, pa čak tera arterije da se u nekim delovima ispupče i puknu. Činjenica da hipertenzija šteti tolikom broju organa, definitivno jeste razlog tome što je najveći ubica na svetu.

U periodu od dve godine, objašnjava Daniela, u Keniji je, u ruralne bolnice, primljeno 1.800 pacijenata.

– Koliko je bilo slučajeva hipertenzije? Nula. Zašto? Ishrana Kenijaca bazira se na vrlo niskoj količini soli i najviše se koristi celovita biljna hrana – mahunarke, žitarice, semenke, voće i povrće. U šezdesetoj godini njihov krvni pritisak iznosi oko 110/70. Dakle, lek najgore bolesti današnjice ne rešava se lekovima u bolnici, već pre svega zdravim navikama u ishrani, zaključuje naša sagovornica.

Za sve koji se bore sa visokim krvnim pritiskom, naš strukovni nutricionista – dijetetičar daje u nastavku teksta pet  ključnih saveta.

– Savetujem svima da natrijum u ishrani svedu na minimum. U početku će vam hrana biti potpuno bezukusna, već nakon nekoliko dana potpuno ćete se navići na manju količinu soli. Najbolje je da je smanjujte postepeno. Pored toga važno je da povećate unos integralnih žitarica. Osim što pomažu smanjenju krvnog pritiska, odlične su za borbu protiv dijabetesa tip 2, koronarnih bolesti srca, gojaznosti i karcinoma debelog creva, objašnjava Daniela dodajući da pod integralne žitarice podrazumeva ovas, pšenicu od celog zrna, integralni pirinač, speltu, heljdu, raž, i dr.

Foto: Pixabay

 

– Svakodnevno konzumirajte sveže samleveno laneno seme. Ne kupujte već samleveno, jer ono potpuno oksidiše. Ukoliko imate problema sa hipertenzijom pijte dve šolje čaja od hibiskusa svaki dan i jedite povrće bogato nitratima kao što su cvekla i zeleno povrće.

Sa druge strane, ukoliko se neko bori sa hipotenzijom, što predstavlja nizak krvni pritisak, Daniela savetuje da se ne preteruje sa namirnicama kao što je beli luk, te da se on koristi u manjim količinama.

– Namirnice koje vam mogu pomoći u slučaju hipotenzije su đumbir, cvekla i bobičasto voće. Koristite ih uz vitamin C radi bolje apsorpcije gvožđa. 

Recept za sok od cvekle, koji je dobar i kao obrok pre treninga, možete pogledati u nekoj od ranijih epizoda naše emisije „Sit, a fit?“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име