Emisiju „Sit, a fit?“ vodi autorka istoimenog bloga, strukovni nutricionista – dijetetičar Daniela Tepša. U novom izdanju emisije možete pogledati njen recept za punjeni batat.

Batat, kako navodi Daniela, ima malo kalorija, a puno vlakana, pa je zbog toga odlična hrana ukoliko je neko na dijeti.

– Batat, ili slatki krompir, više podeća na bundevu nego na krompir, čak i po nutritivnom sastavu. Bogat je vitaminom A, vitaminom C, vitaminom B1, B2, B3, B5, B6, magnezijumom i kalijumom. Odličan je izvor antioksidanasa, pogotovo ljubičasti batat.

Vreme pripreme: 1 sat

Potrebno:

  • 2 batata
  • 1 crvena paprika
  • 1 mladi luk

Tofu sir i sos:

  • 200g tofu sira
  • ½ kašičice dimljene paprike
  • ¾ kašičice slatke paprike
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 2 kašičice tamari sosa (soja sos)
  • 1 kašičica javorovog sirupa
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta

Preliv:

  • 2 kašičice humusa
  • ½ kašičice belog luka u orahu
  • Sok od ½ limuna
  • 2-3 kašike vode

Način pripreme:

  1. Batat po dužini probosti viljuškom na par mesta da se ravnomerno ispeče. Peći 30-35 minuta na 200°
  2. Tofu sir iseći na kockice, na tiganju koji se ne lepi prepeći ga 1-2 minuta na svakoj strani dok ne porumeni.
  3. Sve sastojke za sos pomešati, preliti preko rumenog tofu sira i skinuti sa vatre.
  4. Isekcati papriku i mladi luk.
  5. Napraviti preliv, tako što ćete izmešati sve sastojke kašikom.
  6. Pečeni batat preseći po dužini, izgnječiti ga viljuškom, dodati tofu, seckano povrće i preliv.

Recepti za domaći humus:

  1. Humus
  2. Humus sa cveklom
  3. Humus sa sušenim paradajzom

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име