Emisiju „Sit, a fit?“ vodi autorka istoimenog bloga, strukovni nutricionista – dijetetičar Daniela Tepša. U novom izdanju emisije možete pogledati njen recept za punjeni batat.
Batat, kako navodi Daniela, ima malo kalorija, a puno vlakana, pa je zbog toga odlična hrana ukoliko je neko na dijeti.
– Batat, ili slatki krompir, više podeća na bundevu nego na krompir, čak i po nutritivnom sastavu. Bogat je vitaminom A, vitaminom C, vitaminom B1, B2, B3, B5, B6, magnezijumom i kalijumom. Odličan je izvor antioksidanasa, pogotovo ljubičasti batat.
Vreme pripreme: 1 sat
Potrebno:
- 2 batata
- 1 crvena paprika
- 1 mladi luk
Tofu sir i sos:
- 200g tofu sira
- ½ kašičice dimljene paprike
- ¾ kašičice slatke paprike
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 2 kašičice tamari sosa (soja sos)
- 1 kašičica javorovog sirupa
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
Preliv:
- 2 kašičice humusa
- ½ kašičice belog luka u orahu
- Sok od ½ limuna
- 2-3 kašike vode
Način pripreme:
- Batat po dužini probosti viljuškom na par mesta da se ravnomerno ispeče. Peći 30-35 minuta na 200°
- Tofu sir iseći na kockice, na tiganju koji se ne lepi prepeći ga 1-2 minuta na svakoj strani dok ne porumeni.
- Sve sastojke za sos pomešati, preliti preko rumenog tofu sira i skinuti sa vatre.
- Isekcati papriku i mladi luk.
- Napraviti preliv, tako što ćete izmešati sve sastojke kašikom.
- Pečeni batat preseći po dužini, izgnječiti ga viljuškom, dodati tofu, seckano povrće i preliv.
Recepti za domaći humus: