Emisiju „Sit, a fit?“, na portalu MojBečej.rs, vodi autorka istoimenog bloga, strukovni nutricionista – dijetetičar Daniela Tepša. S obrzirom na vanredno stanje zbog korona virusa, današnja emisija nalazi se pred vama u tekstualnom obliku.

Daniela se ovih dana, kao i drugi naši sugrađani, nalazi u izolaciji zbog vanrednog stanja, pa je želela da u današnjoj „epizodi“ podeli savete, kako da u ovom periodu ojačamo svoj imunitet.

– Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani od virusa, bakterija, alergija i drugih opasnosti. U doba virusa i velikog zagađenja vazduha, jak imunitet nam je važniji nego ikada, naglašava Tepša. Zbog toga vam u nastavku predstavljam mojih najvažnijih 14 saveta za dobar imunitet.

„Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani od virusa, bakterija, alergija i drugih opasnosti.“

1. Đumbir

Koristi se poput leka ili poput začina. Đumbir sadrži moćan antioksidans – gingerol. Ima jaka protivupalna svojstva, dobar je za cirkulaciju, za borbu protiv mučnine, efektivan u borbi protiv prehlada.

Savet: Pravite čaj od đumbira, ubacite ga u zeleni smuti ili ga cedite kroz sokovnik.

2. Ulje divljeg origana

Glavni antibakterijski i aktivni sastojak ulja divljeg origana je karvakrol. Što je veći procenat karvakrola, ulje je efikasnije. Služi za jačanje imuniteta, jak je antioksidans, bori se protiv ešerihije, kandide, salmonele, streptokoka, itd.

3. Vežbanje

Izbacivanje toksina kroz znojne žlezde jedan je od glavnih faktora za dobar osećaj organizma. Zato vam savetujem da vežbajte i krećete se svakodnevno bar 45 minuta.

4. Brazilski orah + urme

Bombice sa urmama | Foto: D. T.

Ove namrinice bogate su selenom koji je važan za imunitet. Jedan do dva brazilska oraha sadrže maksimalnu dnevnu dozu selena, zato ne preterujte. Recept kako da ih ukombinujete možete naći OVDE.

5. Kurkuma + biber

Glavni sastojak kurkume je kurkumin, koji je prirodan antiobiotik. Funkcija naše jetre jeste izbacivanje otrova, pa kurkumu prepozna kao strano telo i hoće da je eliminiše. Zbog toga kurkumu koristite uz biber kako bi je apsorbovali. Recept za potaž sa kurkumom možete potražiti OVDE.

Potaž od kurkume | Foto: D. T.

6. Vitamin D

Sunce, iako nije hrana, daje nam vrlo važan vitamin D. Pored toga što je ključan za dobar imunitet, vrlo je važan za osteoporozu i koncentraciju.

7. Kiseli kupus i mahunarke

Važni su za zdravlje creva, a dobar imunitet dolazi iz zdravih creva. Pored toga, prirodni su prebiotici.

8. Citrusi

Oni sadrže veliku količinu vitamina C, koji je esencijalan vitamin, što znači da ga telo ne proizvodi samo, nego se unosi jedino putem hrane.

Savet: Napitke od citrusa ili celu voćku pojedite odmah kada ga iscedite/isečete, jer u suprotnom vitamin C oksidiše.

9. Zeleno povrće

Snimili smo čitavu emisiju o zelenom povrću, pa vas molim da je pogledate i ne zaboravite da ih konzumirajte svakodnevno! Pored toga, u emisiji možete naći recept za zeleni smuti, ili od ovog povrća možete napraviti jednostavnu zelenu čorbu. Recept se nalazi OVDE. Takođe, još korisnih informacija u vezi sa zelenišima možete potražiti OVDE.

10. Hlorela, spirulina i pečurke

Povećavaju količinu imunoglobulina, ključni su kod respiratornih infekcija, jer se nalazi na prvoj crti odbrane – sluznici nosa, očiju i usta, pa eliminišu viruse već pri ulasku u organizam. Pečurke, pored toga, imaju i protivupalna dejstva.

11. Nutritivni kvasac

Povećava broj monocita u našem organizmu. Monociti vrlo brzo reaguju na signal upale i bore se sa problemom.

12. Bobičasto voće

Ono povećava broj stanica u telu za ubijanje virusa (N-killer stanice po dr Majklu Gregeru). Bobičasto voće sadrži ogromne količine antocijana i vitamina C, koji ubijaju slobodne radikale nastale stresom, zagađenjem i lošom ishranom.

13. Beli luk/sremuš

Alin i enzim alinaza se sečenjem belog luka ili sremuša sjedine, te se dobija jedinjenje alicin, koje belom luku daje veliku antivirusnu, antigljivičnu i protivparazitsku moć. Najefektivnije je koristiti ga u svežem stanju.

Savet: Sremuš sadrži veću količinu alicina nego beli luk, pa ga iskoristiti dok je sezona.

14. Kardamom i cejlonski cimet

To su izuzeztni začini koji pomažu našem imunomsistemu, dodajte ih u jutarnju ovsenu kašu u malim količinama.

– Pored ovoga, izuzetno je važna redukcija stresa, redovan san, izbalansirana ishrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama i celovitim žitaricama, kao i eliminacija alkohola i cigareta, savetuje Tepša.

5 KOMENTARA

  1. Kurkuma, opc+c, tamjan kao i neke vrste gljiva u vidu suplementa su najbolji izbor u danasnje vreme pandemije….poznato je od davnina da reishi gljiva moze da vam poboljsa san i da vam odrzi vitalnost…..

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име