Emisiju „Sit, a fit?“ vodi autorka istoimenogbloga, strukovni nutricionista-dijetetičar Daniela Tepša. U novom izdanju emisije možete pogledati dva načina kako da iskoristite avokado.
Daniela je za ovu priliku odlučila da avokado iskoristi u slanoj i slatkoj varijanti pošto je, kako kaže, neutralna, ali veoma zdrava voćka.
– Avokado je izuzetno bogat mastima, što je čudno za jednu voćku. Avokado je značajan iz razloga što sve liposolubilne vitamine A, K, D i E možemo mnogo lakše da apsorbujemo kada konzumiramo avokado. Pored toga obiluje kalijumom, vitaminom C, folnom kiselinom, cinkom, magnezijumom i gvožđem. Izuzetno je važan i dobar za srce, pa je pogodan za srčane bolesnike, a sadrži i antioksidanse koji pomažu našim očima – objašnjava Daniela.
Daniela je za ovu emisiju odlučila da napravi gvakamole – meksički namaz od avokada, a kompletan recept možete pogledati OVDE. Za slatku varijantu, Daniela je u ovoj emisiji pripremala puding od avokada.
Recept za puding:
Vreme pripreme: 5 minuta
Potrebno:
- 1 avokado
- 15g kakao praha
- 2 kašike tečnog zasladjivača (javorov sirup, malteks ili agavin sirup)
- 2 kašike biljnog mleka
Način pripreme: Sve sastojke izmiksati u blenderu/multipraktiku.
Jako lepo, ona simpatična, svaka čast. Ali imam jednu primedbu. Može li mesto avokada neko naše voće? A mesto meksičkog neki Potiski ili Bačvanski namaz?