Érdektelenség övezi Óbecsén a helyi antikorrupciós tervet

0
60

A szerbiai önkormányzatoknak legkésőbb hat hónappal ezelőtt el kellett volna fogadniuk az antikorrupciós terveiket és létre kellett volna hozniuk egy antikorrupciós testületet is. A MojBečej.rs portál értesülései szerint Óbecsén még december elején sem volt jelen annak, hogy ebben az ügyben bármiféle előrelépés történt volna.

Ennek a dokumentumnak az elkészítésére az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások 23, az igazságszolgáltatásra, korrupció elleni harcra és alapvető jogokra vonatkozó fejezete kötelezi Szerbiát.

A Társadalmi kutatások irodájának az elemzése szerint eddig egyetlen önkormányzat sem teljesítette ezt a kötelezettséget. Óbecse község a többi önkormányzathoz hasonlóan ugyancsak megfeledkezett ennek a dokumentumnak a határidőre történő kidolgozásáról, holott annak legkésőbb 2017. június 30-áig a képviselők elé kellett volna kerülnie.

Óbecse község ezzel elszalasztotta azt a lehetőséget is, hogy másoknak jó példával szolgálhasson. Az ellenzék, amelynek a hatalom ellenőrzése lenne a dolga, ugyancsak nem kérte számon a helyi korrupcióellenes dokumentum kidolgozását, pedig annak fontosságára utal a Korrupcióellenes Tanács Belgrád városára vonatkozó jelentése is, amelyben többek között az áll, hogy a városnak nincs rendes ingatlannyilvántartása.

 

Ezt sok más szerbiai önkormányzatról, többek között az óbecseiről is el lehet mondani. Óbecsén ugyanerre a megállapításra jutott a külső revízió is.

Az önkormányzatban nem tudtak elfogadható magyarázattal szolgálni arra vonatkozóan, hogy miért késik ennek a dokumentumnak az elkészítése.

-Sajnos egyet kell Önökkel értenem abban, hogy elmulasztottuk annak a lehetőségét, hogy jó példával szolgáljunk másoknak. Ígérem, hogy a jövőben komolyan foglalkozunk majd ezzel – jelentette ki Nenad Tomašević, a községi képviselő-testület elnöke.

 

 

 

 

 

-Gondjaink vannak a községben azokkal a kontrollmechanizmusokkal, amelyekkel ellenőrizni lehetne az önkormányzat minden szereplőjét. Nem foglalkoztunk korábban ezzel a kérdéssel, mert lefoglalt bennünket a mindig későb érkező képviselői anyag áttanulmányozása – mondta el Milan Bokun, a Csak helyben elnevezésű képviselő csoportból.

 

 

 

 

 

-Ha 2-3 hónapon belül elkészítjük ezt a dokumentumot, biztosan jó példával járunk majd elöl. Jól meg fogjuk csinálni és a lehető legrövidebb időn belül el fogjuk fogadni – állítja Dragan Tošić polgármester.

 

Emlékeztetőül: az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) már 2012 elején bemutatta a nyilvánosságnak a helyi antikorrupciós terv vázlatát, de az elmúlt öt évben ezen a téren nem történt előrelépés.

 

 

 

 

– Ennek a tervek napirendre kellett volna kerülnie Óbecsén is, mert ezzel a témával sokat foglalkozott a sajtó. Mi nagyon sajnáljuk ezt, mert mi még a Korrupcióellenes Ügynökség  előtt elkészítettük ennek a dokumentumnak a tervezetét, ezért valóban Óbecse lehetett volna az első önkormányzat, amely elfogadja a helyi korrupcióellenes tervet – fejtette ki Aleksandar Đekić, a BUM elnöke.

 

 

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.