A szerbiai önkormányzatoknak legkésőbb hat hónappal ezelőtt el kellett volna fogadniuk az antikorrupciós terveiket és létre kellett volna hozniuk egy antikorrupciós testületet is. A MojBečej.rs portál értesülései szerint Óbecsén még december elején sem volt jelen annak, hogy ebben az ügyben bármiféle előrelépés történt volna.

Ennek a dokumentumnak az elkészítésére az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások 23, az igazságszolgáltatásra, korrupció elleni harcra és alapvető jogokra vonatkozó fejezete kötelezi Szerbiát.

A Társadalmi kutatások irodájának az elemzése szerint eddig egyetlen önkormányzat sem teljesítette ezt a kötelezettséget. Óbecse község a többi önkormányzathoz hasonlóan ugyancsak megfeledkezett ennek a dokumentumnak a határidőre történő kidolgozásáról, holott annak legkésőbb 2017. június 30-áig a képviselők elé kellett volna kerülnie.

Óbecse község ezzel elszalasztotta azt a lehetőséget is, hogy másoknak jó példával szolgálhasson. Az ellenzék, amelynek a hatalom ellenőrzése lenne a dolga, ugyancsak nem kérte számon a helyi korrupcióellenes dokumentum kidolgozását, pedig annak fontosságára utal a Korrupcióellenes Tanács Belgrád városára vonatkozó jelentése is, amelyben többek között az áll, hogy a városnak nincs rendes ingatlannyilvántartása.

 

Ezt sok más szerbiai önkormányzatról, többek között az óbecseiről is el lehet mondani. Óbecsén ugyanerre a megállapításra jutott a külső revízió is.

Az önkormányzatban nem tudtak elfogadható magyarázattal szolgálni arra vonatkozóan, hogy miért késik ennek a dokumentumnak az elkészítése.

-Sajnos egyet kell Önökkel értenem abban, hogy elmulasztottuk annak a lehetőségét, hogy jó példával szolgáljunk másoknak. Ígérem, hogy a jövőben komolyan foglalkozunk majd ezzel – jelentette ki Nenad Tomašević, a községi képviselő-testület elnöke.

 

 

 

 

 

-Gondjaink vannak a községben azokkal a kontrollmechanizmusokkal, amelyekkel ellenőrizni lehetne az önkormányzat minden szereplőjét. Nem foglalkoztunk korábban ezzel a kérdéssel, mert lefoglalt bennünket a mindig későb érkező képviselői anyag áttanulmányozása – mondta el Milan Bokun, a Csak helyben elnevezésű képviselő csoportból.

 

 

 

 

 

-Ha 2-3 hónapon belül elkészítjük ezt a dokumentumot, biztosan jó példával járunk majd elöl. Jól meg fogjuk csinálni és a lehető legrövidebb időn belül el fogjuk fogadni – állítja Dragan Tošić polgármester.

 

Emlékeztetőül: az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) már 2012 elején bemutatta a nyilvánosságnak a helyi antikorrupciós terv vázlatát, de az elmúlt öt évben ezen a téren nem történt előrelépés.

 

 

 

 

– Ennek a tervek napirendre kellett volna kerülnie Óbecsén is, mert ezzel a témával sokat foglalkozott a sajtó. Mi nagyon sajnáljuk ezt, mert mi még a Korrupcióellenes Ügynökség  előtt elkészítettük ennek a dokumentumnak a tervezetét, ezért valóban Óbecse lehetett volna az első önkormányzat, amely elfogadja a helyi korrupcióellenes tervet – fejtette ki Aleksandar Đekić, a BUM elnöke.

 

 

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име