Svake godine Slano kopovo poseti više od 17.000 ždralova. U periodu jesenje migracije ptica, Slano kopovo predstavlja jedno od najvažnijih usputnih stajališta mnogih vrsta ptica, među kojima veliku pažnju privlače ždralovi.

Pretposlednjeg vikenda u novembru, tačnije u subotu 21. novembra Turistička organizacija Novog Bečeja i ,,Lovačko udruženje Novi Bečej’’, organizovaće treći po redu Festival ždralova. Svim posetiocima, ljubiteljima prirode i ptica, a pre svega deci, biće priređen zanimljiv program, niz tematskih radionica i zajednički doček ždralova. Silvija Šimončik, biolog, stručna saradnica u Lovačkom udruženju kaže da je na Slano Kopovo već stiglo oko 8.000 ždralova.

– Ždralove je preko dana teško naći na jednom mestu, jer se razlete po okolini u potrazi za hranom. Najlakše ih je videti u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim časovima, navela je Silvija Šimončik.

Organizovan polazak na Slano kopovo je u 14 časova, sa glavne autobuske stanice u Novom Bečeju. Za sve one koji planiraju da dođu sopstvenim prevozom, preporučljiv je dolazak sa severnog ulaza u rezervat (sa Miloševačkog puta), odakle se upućuju laganom šetnjom ka vizitorskom centru.

Program Festivala ždralova

11.30 – Polazak autobusa za decu (autobuska stanica Novi Bečej)

12.30 – Program za decu (radionice, takmičenje)

14 sati– Polazak autobusa za građanstvo (autobuska stanica Novi Bečej)

14.45 – 16 sati – Propratni program i doček ždralova

16.15 – Polazak sa Slanog kopova

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име