Pred brojnom publikom u bioskopskoj sali Kulturnog centra opštine Temerin u četvrtak 13. oktobra, četvrtu godinu za redom, održana je projekcija nagrađenih filmova sa 14. međunarodnog filmskog festivala „Uhvati samnom ovaj dan/Uhvati film“.

Zajedničkom saradnjom i edukativnim programima možemo da utičemo na razvoj inkluzivne politike u našoj lokalnoj zajednici. Naš rad na informisanju i edukaciji javnosti o potencijalima kao i o problemima osoba sa invaliditetom doprinosi stvaranju humanog društva, podršku u razvoju građanskog društva po meri svakog čoveka, rekla je Tanja Srdić ispred UG „Kap“.

Filmski festival „Uhvati samnom ovaj dan!“ obuhvata projekcije igranih i dokumentarnih filmova na temu invalidnosti. Prvi put je realizovan 2003. godine u Novom Sadu, a zatim i u Rijeci 2011. godine. Od tada, organizatori Filmskog festivala u Srbiji su Kreativno afirmativna organizacija Parnas iz Novog Sada, a u Hrvatskoj Udruga Split iz Rijeke.

Ove godine, na Međunarodni filmski festival „Uhvati samnom ovaj dan/Uhvati film“ održan je od 19. do 25. septembra u Novom Sadu gde je prikazano ukupno 35 filmova iz više od 21 zemlje sveta na temu dostignuća i izazova sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.

„Nagrađeni filmovi su „Tišina“ , „Karmen“ , „Zaveslaji“, „Neki bolji svet“, „Prljave ruže“ i dva bonus filma, zbog značajnog broja mladih u publici, „Veliki mađioničar“ i „Lepota različitosti“ u kom su glumili polaznici Dečje dramske radionice „Cvrčak“ iz Temerina. Filmovi naizgled o invalidnosti, zapravo su o slobodi i snovima, ističe Milesa Milinković iz KAO Parnas.

Filmski karavan „Uhvati film“ u Temerinu organizuje KAO Parnas iz Novog Sada i UG „Kap“ iz Temerina, uz podršku Opštine Temerin, Kulturnog centra opštine Temerin, Kancelarije za mlade opštine Temerin i UG „Centar kreativnog okupljanja“.

Aleksandra Malinović, polaznica obuke „Pokreni mehanizam“

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име