Više nego skromno počela je s radom u Bečeju firma „Multitest“, a samo posle petnaestak meseci rezultati su vidljivi s tendencijom da u periodu koji dolazi dođe do daljeg rasta zaposlenosti i širenja proizvodnje.

-Za nas je svako novo radno mesto dragoceno i za svako se valja boriti. Kada su počeli sa radom u Bečeju, firma je zapošljavala sedam radnika, danas ih je 20, a do kraja iduće godine se planira dupliranje. To je povod što smo posetili uspešnu firmu i zahvalili im se, prvo, što su odabrali našu sredinu da ulažu i što su zaposleni u firmi zadovoljni, rekao nam je u proizvodnoj hali na Topolskom putu predsednik opštine Bečej mr Vuk Radojević. Firma „Multitest“ proizvodi uređaje za testiranje, primera radi, štampanih ploča, koje su sastavni deo svakog uređaja koji radi na električni pogon. Od mobilnog telefona do aviona… Zbog specifičnosti posla, svi zaposleni, bez obzira na stručnost, prošli su dodatnu obuku u matičnoj firmi, koja je locirana kraj Budimpešte u Mađarskoj, i uspešno radi već petnaestak godina.

-Trenutno imamo zaposlena četiri mašinska i tri elektro inženjera u projektnom birou, a ostali su radnici za mašinama, glodači, strugari, monteri… Investirali smo u nove mašine i planiramo da do aprila zaposlimo novih šest radnika, a do kraja godine bi trebalo da nas bude između 35 i 40. Tržište za naše proizvode imamo i na nama je samo da se okrenemo poslu. Ljudi vredno rade, a firma je korektna prema njima. Samo tako možemo da napredujemo, dodaje direktor pogona u Bečeju Igor Čapo.

Pošto su prilikom otvaranja firme imali poteškoća da nađu radnike profila glodač, raduje što su sa ovdašnjom Tehničkom školom potpisali ugovor da njihovi učenici dolaze na praksu kod njih. Pripremili su posebnu mašinu na kojoj će se učenici obučavati i iskusnog glodača, koji je sličan posao radio u Fadipu sa učenicima, a na deci je da vredno uče i po završetku školovanja biće kvalitetni glodači i firma će ih zaposliti. Vlasnik firme „Multitest“ Zoltan Kadar je, inače, Bečejac koji je posao razvio u Mađarskoj i još 12 država, a sada se proširio i u Aziju, konkretno u Singapuru, kako bi povećao tržište za robu koja se, između ostalog, proizvodi i u Bečeju.

-U Bečeju sam odrastao, a u Mađarskoj sam stekao poslovno iskustvo i ime. Došao sam u priliku da vratim deo onoga što sam dobio od svog grada u detinjstvu i mladosti. Kako je aktuelna lokalna vlast imala sluha i razumevanja, brzo smo uspostavili saradnju i nije bilo dileme hoću li i u Bečeju otvoriti proizvodni pogon. U Mađarskoj zapošljavamo 120 radnika, u Bečeju smo u usponu i najvažnije je da imamo obezbeđeno tržište za ono što proizvedemo, zaključuje Zoltan Kadar. Brifingu u proizvodnoj hali prisustvovali su i direktor Direkcije za izgradnju Bečeja Goran Matić, koji je naglasio da će pomoći vlasniku pomenute firme da realizuje ideju o proširenju kapaciteta i podizanju novog pogona u Industrijskoj zoni. Član Opštinskog veća zadužen za privredu Dragan Kovačev je istakao dobru stranu obuke učenika Tehničke škole u firmi „Multitest“ za profil glodača i najavljuje za novu školsku godinu otvaranje i odeljenja za još jedan deficitarni profil zavarivača.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име