Fiskalni savet Srbije je ocenio da bi odgovoran paket antikriznih mera u 2021. morao da bude usmeren samo ka preduzećima i stanovištvu koja su najviše pogođena krizom izazavnom pandemijom korona virusa.

Budžet Srbije u 2021. je u deficitu i bez novog paketa antikriznih mera koji se sada najavljuje, navodi se u saopštenju.

Fiskalni savet je ukazao da se zato nova isplata državne pomoći privredi i stanovništvu, koja nije predviđena važećim budžetom, može finansirati samo dodatnim povećanjem fiskalnog deficita i novim zaduživanjem države u 2021. godini, preko iznosa od oko 1,5 milijardi evra, koliko je već planirano budžetom.

To znači da će, kako se ocenjuje, učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) tokom 2021. nastaviti da raste na više od 60 odsto, umesto da se zakoči, a taj novi dug poreski obveznici vraćaće s kamatom.

Fiskalni savet je upozorio da čak i da Srbija nema veliki javni dug, nije ekonomski opravdano da se svi građani Srbije zadužuju da bi se novac davao preduzećima koja tokom zdravstvene krize nemaju probleme u poslovanju ili da bi se davao građanima s visokim prihodima.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je realizaciju paketa ekonomskih mera vrednog 2,5 milijardi evra, među kojima su novčana davanja za sve punoletne građane i minimalne zarade za privredu. On je na Radio-televiziji Srbije kazao da će svi građani moći da se prijave za 30 evra u maju, za isto toliko u novembru, a penzioneri će pored tih 60 evra dobiti još 50, prenose mediji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име