Sa treninga personalnog trenera Nenada Gojkovića | Foto: Nenad Gojković
Sa treninga personalnog trenera Nenada Gojkovića | Foto: Nenad Gojković

Pitanje koje se često postavlja u teretani jeste „Kako da smršam?”

Većina ljudi se drži standardne priče, trče što duže na traci, eventualno odrade nekoliko serija trbušnjaka kada žele da izgube masne naslage. Rezultati uglavnom i dolaze, odnosno brojke na vagi padaju, ali pravo pitanje je šta mi ustvari gubimo? Sigurno ne gubimo samo masne naslage, nego gubimo ono što je najviše zaslužno za sagorevanje masnog tkiva, a to su mišići. Prilikom ovakih treninga podiže nam se lučenje hormona kortizol, jednog od krivaca za razgradnju naših mišića. Što je manje mišica, manja je i potrošnja našeg bazalnog metabolizma, što nam nikako ne ide u prilog, jer ipak nam je cilj da trošimo što više kalorija.

Pored ovog problema, hormon stresa takođe narušava lučenje ostalih hormona u našem telu, i takođe se masne naslage daleko teže razgrađuju.

Znači, računica je jednostavna – više mišića, samim tim i više sagorevanje masnih naslaga. Jedini način kako ćemo podići mišićnu masu jeste da radimo sa tegovima, odnosno sa težinama. Trening sa tegovima je intervalni trening, prilikom izvođenja vežbi nivo laktata odnosno mlečnih kiselina se podiže u našem telu. Takođe podstičemo lučenje hormona testosterona koji je važan upravo za sam rast naših mišića.

Sa treninga personalnog trenera Nenada Gojkovića | Foto: Nenad Gojković
Sa treninga personalnog trenera Nenada Gojkovića | Foto: Nenad Gojković

Veoma je važno da prilikom vežbanja što više forsiramo naše telo, da stalno težimo ka tome da podižemo kilažu, jer samo tako ćemo napredovati. Pauze neka budu tolike koliko vam je potrebno da skroz smirite disanje kako bismo dopustili našem telu da dopremi kiseonik do mišića. Ono što je takođe dokazano, a to je da trening sa tegovima može i do par puta više da potroši kalorija, nego same kardio sprave u određenom vremenskom periodu.

Da rezimiramo celu priču.

Ukoliko želimo da smanjimo naše masno tkivo, više vremena treba da posvetimo tegovima, nego kardio spravama, jer mišići su ti koji sagorevaju naše masne naslage.

Od kardia kao vida treninga za gubljenja masnih naslaga najviše koristi imaju oni koji imaju viši mišićni indeks i izgrađen metabolizam. U toj priči praktički dve trećine rekreativaca otpada.

Preporuka ukoliko radite kardio, kako ga raditi:

– Od 45 do 60 minuta, manjeg intenziteta znači hod, gde ne dolazi do lučenja kortisola

– Kardio visokog intenziteta od 15 do 18 minuta, intervalni sprintevi ili kružni tegovima gde dolazi do stvaranja laktata i time do lučenja hormona rasta i testosterona po poslednjim istraživanjima i do 100 odsto.

IZVORAutor teksta: Personalni trener Nenad Gojković

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име