Nije se štedelo na porcijama | Foto: Vlastimir Jankov
Nije se štedelo na porcijama | Foto: Vlastimir Jankov

Picoderci su, ipak, nešto zgrešili kad ih je kiša poremetila u organizaciji ovogodišnje, četvrte po redu, manifestacije „Picoderski dani“.

Ali, ne mnogo, jer im je dozvolila da se najveći deo svojevrsnog i atraktivnog susreta picoderaca održi. Što je najvažnije, niko nije ostao gladan i žedan, pošto se kiša sručila tek u predvečerje.

-Realizovali smo veći deo zacrtanog. Praktično, izostali su samo večernji zabavni deo s prigodnim kulturno-umetničkim programom, logorska vatra i vatromet, rekao nam je Nemanja Karapandžić, predsednik Udruženja građana „Picoder“ koje organizuje manifestaciju.

Zadovoljni smo kako je sve proteklo, pogotovo što su čitav dan tmurni oblaci nadkrivali Bečej. Opet je bilo druženja ne samo nas Picoderaca, nego i sugrađana ostalih delova grada i susednih potiskih mesta.

Barjaktari „Picoderskih dana“ na konjima | Foto: Vlastimir Jankov
Barjaktari „Picoderskih dana“ na konjima | Foto: Vlastimir Jankov

Sve je počelo picoderskim fruštukom, na čijem meniu su bili sveže topljena mast razmazana na isto tako svežem hlebu posuta solju i alevom paprikom, tek istopljeni čvarci i mladi luk. Deca su nalazila svoju zanimaciju u raznim kreativnim radionicama i neobaveznim igrama, a pecaroši su lovili ribu u Velikom bačkom kanalu, u čijem priobalju se sve dešavalo.

Šestopreg je predvodio povorku zaprega | Foto: Vlastimir Jankov
Šestopreg je predvodio povorku zaprega | Foto: Vlastimir Jankov

-Imali smo dve vrste ribolovačkog takmičenja. Odrasli su formirali tročlane ekipe i takmičili se u maratonskom pecanju, koje je trajalo 24 sata, od petka do subote u podne. U toj konkurenciji pobedila je ekipa „Šaran“ iz Srbobrana u sastavu: Branislav Čobanov, Martin i Silvi Fulajtar sa 24.190 grama upecane ribe. Na sam dan manifestacije, od jutarnjih sati do podneva odvijalo se takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji, saznali smo u ime sudijskog odbora od Milorada Rakića Rake.

Maratonsko pecanje trajalo je 24 sata | Foto: Vlastimir Jankov
Maratonsko pecanje trajalo je 24 sata | Foto: Vlastimir Jankov

Evo i pojedinačnih pecaroških pobednika po uzrasnim kategorijama. Seniorke: Marija Đalog iz Ade 1.080 grama ribe, seniori: Janoš Aleksa iz Ade (3.080), juniori: Martin Fulajtar iz Srbobrana (3.275), pionirke: Monika Fain iz Bečeja (1.425) i pioniri: Peter Palfi iz Ade (3.130).

Središni deo dana ispunili su konjari. Trojica barjaktara na konjima predvodili su povorku, iza njih je bio šestopreg u kom su se vozili predsednik opštine Bečej Dragan Tošić, inicijator manifestacije Miomir Jelenić Ješko i direktor „Linde Gas Srbije“ Zoran Popov sa decom, a onda se picodarskim ulicama razvukla kolona od dvadeset fijakera, čeza i drugih zaprega, koju su pratila deca na biciklima.

-Iako je pri kraju sportsko-rekreativnog takmičenja počela da rominja kiša, uspeli smo da završimo ovaj deo i uručimo medalje najboljima u šest takmčarskih kategorija, uključuje se aktivista Slavomir Avramov Caja.

U ispijanju piva Bojan Cvejanov je odbranio lanjsku titulu. Saša Šijačić je bio najjači i najveštiji u obaranju ruku kod mušakaraca, Elvira Joža kod žena, a Darko Šovljanski u konkurenciji juniora. Atraktivno nadvlačenje konopca je proteklo u znaku ekipe „Gastarbajteri“ sa Dejanom Grbićem i Slobodanom Jovičićem na prvim pozicijama. Nošenje naduvanih balona je bila disciplina u mešovitoj konkurenciji i pobedili su Jovana Ječanski i David Preradov. Decu su privukle discipline trčanje u džakovima i nošenje celuloidne stonoteniske loptice supenom kašikom…

Kuvari su nahranili na stotine gostiju | Foto: Vlastimir Jankov
Kuvari su nahranili na stotine gostiju | Foto: Vlastimir Jankov

Iako nije imalo takmičarski karakter, najveća konkurencija bila je među kulinarima. Kuvali su se i, naravno, pojeli pileći, svinjski i srneći paprikaši, srpski pasulj i slatki kupus s ovčetinom. Ukupno je bilo potpaljeno 15 vatri ispod isto toliko bograča, a dominirao je kotao s pasuljem od 250 litara. Ni najstručniji žiri ne bi mogao da presudi ko je skuvao bolji specijalitet, a ako bi se poslušao glas naroda, u ovom slučaju Picoderaca i njihovih gostiju, onda su svi pobednici, jer se svim posudama u kojima se kuvalo brzo videlo dno. Pohvale zaslužuju i volonteri, koji su posluživali goste, sklanjali i prali posuđe, tako da nije bilo zastoja u vreme ručka ispod velikuh šatora.

Tako je protekla još jedna poslednja aprilska subota u Picoderu, uobičajena za održavanje manifestacije „Picoderski dani“, koja je sada jednodnevna, ali se priprema mesecima i u planu je da se proširi na poslednji aprilski vikend i zato je naziv u množini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име