Aktuelno rukovodstvo bačkog ligaša OFK Bečej 1918 je svojim imenom na najbolji način potvrdilo da ne smatraju da istorija počinje od njih. Iako je fubalska lopta počela da skakuće po bečejskim livadama još 1911. godine, tek po završetku Velikog rata je formiran prvi fudbalski klub i tome čast klub od pre par godina se zove OFK Bečej 1918.

Da sve bude interesantnije, njihov član, svojevremeno brzonoga „sedmica“ i kasnije u tri navrata uspešni trener, prof. dr Živko Stakić je, između ostalog, i taj period opisao u svojoj doktorskoj disertaciji čija je tema: „Istorija fudbala u Vojvodini“.

-Smatrali smo da je logično da zamolimo autora tako kapitalnog dela za vojvođanski fudbal da se jedan primerak nađe i u našem klubu. Gospodin Stakić je sa zadovoljstvom prihvatio našu inicijativu i sve ostalo je poznato. Mi smo postavili staklenu vitrinu u kancelariji na stadionu, on je poklonio štampanu i elektronsku verziju svoje doktorske disertacije i to je početni kapital, izuzetno vredan, naše bibliotečke zbirke na Gradskom stadionu kraj Tise, rekao nam je doskorašnji predsednik OFK Bečej 1918 Dragan Kovačev, koji je i pokrenuo inicijativu da se osnuje bibliotečka zbirka kluba.

U poluvremenu premijerne utakmice nastavka prvenstvene trke, prof. dr Živko Stakić, poznatiji Bečejcima po nadimku Pilja, uručio je izuzetan dar predsedniku Skupštine kluba Slaviši Dabižljeviću na travnatom tepihu pred prisutnim navijačima. Naravno, s tribina se razlegao aplauz, a čuli su se i poklici „Piljo, Piljo“.

-Ako se moja doktorska disertacija nalazi i brojnim gradskim i školskim bibliotekama, zatim u Vladi Republike Srbije, u Arhivu SANU u Beogradu, Matici srpskoj u Novom Sadu, u beogradskim i našim velikanima Partizanu i Crvenoj zvezdi, subotičkom Spartaku, skopskom Vardaru, Rijeci na Kantridi, Hajduku na splitskom Poljudu, u Kristalnom muzeju na stadionu „Nou Kamp“ FK Barcelona, pa i Budimpešti, Vankuveru, Velenju, Mariboru, Moskvi, Celju, Čikagu… zašto onda isto to štivo ne bi bilo u mom matičnom klubu. Verujem da će koristiti sadašnjem, a posebno dolazećem sportsko-fudbalskom naraštaju, ponosno nam je rekao prof. dr Živko Stakić.

Klub se na skroman način odužio darodavcu uručivši mu plavo beli dres s brojem 7 i natpisom Živko Stakić, a aplauuz i poklici „Piljo, Piljo“ još odzvanjaju u ušima prof. dr Živka Stakića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име