Jedno od obećanja s osnivačke skupštine Fudbalskog saveza opština Bečej i Srbobran bilo je organizovanje edukativnih predavanja za igrače, sudije, trenere… Posle tačno devet meseci, održan je skup takvog profila.

U pitanju je bio teoretski trenerski seminar, koji je odžan u hotelu „Imperial Luks“, na kom je trener s „profi“ licencom Stevan Mojsilović prigodnim predavanjem približio temu „Rad s mladim igračima“. Šteta što je besplatnom i otvorenom seminaru prisustvovalo samo tridesetak trenera klubova iz bečejske opštine i iz Mola, jer u gotovo trosatnom razgovoru imalo šta da se čuje i, naravno, nauči.

Istina je da je ovo, tek, prvi edukativni seminar, ali se na tome nećemo zaustaviti. Želja nam je da poboljšamo ljudsku sportsku infrastrukturu, da u narednom periodu stvorimo jaku trenersku i sudijsku organizaciju, pa je ovo samo prvi korak u ostvarenju naših planova, saznali smo od predsednika Fudbalskog saveza opština Bečej i Srbobran Dejana Stanojeva.

Stevanu Mojsiloviću nije prvi put da je u Bečeju. Svojevremeno je bio kao igrač, nedavno je kao šef stručnog štaba doveo superligaša Jagodinu na pripreme, a sada se pojavio u svojstvo predavača, koji sa 21 godinom trenerskog iskustva ima šta da prenese kolegama.

Ovo više shvatam kao otvoreni razgovor s vama kolegama po poslu kojim se bavimo i očekujem da razmenjujemo iskustva, gde ću ja ukazivati na svoje, ali i drugih, iskustvo u radu, a vi se slobodno uključiti kada smatrate da ćete doprineti toku predavanja, ovim rečima se na početku predavanja obratio prisutnim trenerima Stevan Mojsilović.

Predavanje su pratili i video prikazi, pa je imalo i šta da se vidi. Dosta toga je prikazano s utakmice Crvena zvezda – Jagodina, koju su „ćurani“ izgubili rezultatom 1:2, a u prvih pola sata kod 0:0 imali su nekoliko izglednih prilika, koje nisu realizovane zbog tehničke neobučenosti mladih igrača.

Uvek ponavljam izjavu legendarnog Miljana Miljanića, koji je govorio da svaki trener treba da razmišlja svojom glavom, da ne treba da kopira rad drugih, već da to analizira i kapira, a onda po sopstvenoj viziji pripremi trening, naglasio je Stevan Mojsilović.

Nekada su treneri bili autoriteti, animatori, demonstratori, organizatori, selektori, taktičari, takmičari… Danas je tehnička obučenost mladih igrača veliki problem u našem fudbalu. A to se može raditi na svakoj podlozi u svakom selu, varoši, gradu… Potreban je samo stručan rad i analiza sopstvenog rada, kojom se usavršava rad i stiče novo pozitivno iskustvo. Igrači, ali i treneri, moraju znati da je broj ponavljanja jednog elementa u igri ključan za njegovo usvajanje i obučenost, poručuje Stevan Mojsilović.

Njegov primer u velikoj meri dokazuje da se iz male sredine može daleko dogurati. Krenuo je iz rodnog malog Deliblata, a stigao do profesionalnog igrača, a, evo, već dve decenije njegova porodica živi od njegovog trenerskog rada u zemlji i inostranstvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име