Dušan Kolarov, Stevan Petrović i Branilav Tatić na promociji | Foto: Vlastimir Jankov
Dušan Kolarov, Stevan Petrović i Branilav Tatić na promociji | Foto: Vlastimir Jankov

Poput naziva poznatog hita pevača Tome Zdravkovića „Kafana je moja sudbina“ i bačkogradištanski fudbal ima neraskidivu vezu sa kafanom. Istorija bačkogradištanskog fudbala je počela na osnivačkoj skupštini u kafani kod starog Janoša Benca 26. aprila 1913. godine i, igrom sudbine, na Veliku gospojinu, 28. avgusta 2016. godine, je, opet, u kafani FK Vojvodine u SRC „Đorđe Tapavica Džoja“ održana promocija monografija „Više od veka fudbala u Bačkom Gradištu“ autora Stevana Petrovića.

-Sudbina, nasmejao se aktuelni predsednik najstarijeg fudbalskog kluba imena „Vojvodina“ Branislav Tatić. Kako je onda, po pisanim izvorima, kafana kod Janoša Benca bila puna, tako je i bašta našeg klupskog restorana na zadovoljstvo svih puna. Pre tri godine smo na dostojanstven način obeležili vek fudbala u našem selu, ali to obeleževanje, evo, traje već tri godine. Tada smo ispunili što smo planirali, izuzev što obećana monografija nije ugledala svetlost dana. Evo, posle tri godine i to obećanje ispunjavamo, pa ispada da vredan jubilej tri godine proslavljamo. Verujem da nam svi opraštate što smo, iz objektivnih i subjektivnih razloga, malo odužili s pisanjem. Najvažnije je da je publikacija pred vama. Pročitaćete, daćete svoj sud, a ko ima bilo kakvu dopunu vezanu za istorijat kluba i može da priloži neobjavljenu fotografiju dobro je došao. Sve će se to iskoristiti i u nekom novom izdanju dopuniti, kako bi klupska istorija bila potpunija.

Nedostaje najstariji Svetomir Tatić, a tu su predstavnici ostale tri generacije Tatića Stevan, Branislav i mali Aleksa | Foto: Vlastimir Jankov
Nedostaje najstariji Svetomir Tatić, a tu su predstavnici ostale tri generacije Tatića Stevan, Branislav i mali Aleksa | Foto: Vlastimir Jankov

Potom se prisutnima obratio recenzent Dušan Kolarov i istakao da je četvorogodišnji trud okončan, da je autor Stevan Petrović uložio mnogo energije kako bi prikupio potreban materijal, sistematizovao ga i onda na najprihvatljiviji način približio čitaocu istoriju fudbala u Bačkom Gradištu.

 -Nedostatak dokumentacije činio je određene poteškoće u rekonstrukciji istorije fudbala u Bačkom Gradištu. Trebalo je obići arhive u Bečeju, Budimpešti, Novom Sadu, pročešljati klupsku arhivu, koristiti lične zabeleške i izjave igrača koji su stvarali klupsku istoriju i sve otrgnuti od zaborava. Sve je podeljeno u 15 poglavlja i ilustrovano sa oko 150 fotografija. Zahvalio bih se na pomoći brojnim fudbalerima različitih generacija, jer bez njihovog kazivanja ne bi bilo publikacije ovakvog profila, rekao je, između ostalog, na promociji monografije o bačkogradištanskom fudbalu na 146 stranica autor Stevan Petrović.

 Posle autorovog dvadesetminutnog usmenog prikaza onoga što je u publikaciji, predsednik kluba Branislav Tatić se zahvalio brojnim sponzorima i prijateljima kluba koji su omogućili da se posao, makar i sa zakašnjenjem od tri godine, okonča. Aktuelni tiraž je 300 primeraka, a cena publikacije je 1.000 dinara i može se kupiti u Fudbalskom klubu Vojvodina.

Promociji su prisustvovali brojni gosti | Foto: Vlastimir Jankov
Promociji su prisustvovali brojni gosti | Foto: Vlastimir Jankov

Posle uspele promocije, odigrana je međunarodna fudbalska utakmica protiv ekipe „Omazići 1937“ iz istoimenog mesta kraj Banovića u Bosni i Hercegovini. Zanimljivo je i kako je izbor pao, baš, na ovaj klub? To je rodno mesto i matični klub jednog od igrača bačkogradištanske „voše“ Adila Husanovića. Iako rezultat u ovakvim utakmicama nije primaran, recimo da je pobedio domaćin rezultatom 5:1. Tri gola postigao je Nemanja Jović, a po jedan njegov imenjak Garić i Žarko Maicki za Vojvodinu, a golgetersku čast gostiju spasio je Enis Čolić. Sudeći prema rezultatu, Bačkogradištanci spremno dočekuju start Međuopštinske lige naredne nedelje, kada će ugostiti srbobransku ekipu Mladost Radost. Druženje s razlogom na Veliku gospojinu završeno je zajedničkom večerom brojnih fudbalera koji su stvarali istoriju fudbala u Bačkom Gradištu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име