becej

Konkurs za stipendiranje studenata opštine Bečej otvoren je do petka 24. januara, a prema rečima članice Opštinskog veća i predsednice komisije Andree Galgo Ferenci, o dobitnicima sredstava trebalo da se odluči ne dugo nakon toga.

becej

Iz lokalne kase za akademsku 2013⁄2014. godinu obezbeđeno je tri miliona dinara. Studenti će biti pomagani sa po 7.000 dinara mesečno, a predviđeno je deset jednakih rata. Mogućnost da konkurišu sada imaju svi oni koji se školuju na univerzitetima čiji je osnivač Republika Srbija, dok najviše šanse da ih opština na ovaj način pomaže imaju oni studenti sa visokom prosečnom ocenom. Ugovore sa korisnicima stipendija lokalna samouprava bi trebalo da potpiše prve nedelje marta, a do kraja tog meseca biće isplaćene tri zaostale rate, za oktobar, novembar i decembar. Poslednja isplata predviđena je za avgust, navodi članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje, kulturu i civilne organizacije Andrea Galgo Ferenci. Od prošle nastavne godine prema opštinskoj odluci iz decembra 2012, primenjuje se novi sistem bodovanja, a on je utvrđen zbog toga što su u ranijem periodu pokrivena ona zanimanja koja su deficitarna. I dalje se stipendiraju oni koji ima prebivalište na teritoriji opštine Bečej, redovni su studenti i finansiraju se iz budžeta, upisani prvi put u tekuću školsku godinu, te oni koji nisu obnavljali, sa prosekom ocena većim od osam. Prema novom, opština buduće akademske građane finansira jednu nastavnu godinu. Međutim, oni koji su koristili sredstva tokom prethodne, ukoliko ispunjavaju uslove propisane pravilnikom, mogu da konkurišu i naredne akademske godine.

– Pomažemo deset studenata od ranije, jer oni prema starom sistemu imaju ugovor zaključen do kraja studija, jer su smatrani za deficitarne kadrove. Ove godine opština stipendira još 30, pa je ukupan broj korisnika 40, rekla je Galgo Ferenci i objasnila da su sredstva, budući da se finansijska godina ne poklapa sa akademskom, odobrena aktuelnom odlukom o budžetu. Najviše aplikacija se očekuju od studenata pedagoškog profila, a to su upravo oni koji imaju najviši prosek ocena, tvrdi članica Veća.

Najviše bodova za prosek

Predsednica komisije za dodelu studentski stipendija na primeru je objasnila sistem rangiranja kanditata. Za primer je uzet student sa prosekom ocena tokom studija 8,5, na trećoj je godini trenutno. To se vrednuje jednim bodom, a da je u ovom slučaju četvrta godina, kandidat bi dobio dva boda, a ona na petoj, odnosno na master studijama tri, itd. Najviše bodova nosi prosek ocena, koji se množi sa šest. Uz dokumentaciju se prilaže potvrda o članovima domaćinstva koji su na redovnom školovanju.

– Uzmimo za primer da kandidat ima brata i sestru koji su na redovnom školovanju. Tako se u jednom domaćinstvu njih troje obrazuje, što donosi ukupno 15 bodova, odnosno pet po osobi, objasnila je Andrea Galog Ferenci. Valja dodati da oni koji su korisnici državnih stupendija i kredita ne mogu istovremeno dobijati i ovakvu vrstu pomoći od opštine. Detalji o uslovima konkursa, kao i formulari za prijavu, mogu se naći na sajtu opštine Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име