Domaćin ovogodišnje Svetosavske akademije u gradskom pozorištu u petak 24. januara bila je Gimnazija Bečej. U čast srpskom prosvetitelju priređen je jednosatni program u organizaciji kolektiva i učenika gimnazije, kao i drugih obrazovnih ustanova u opštini.

Himnom Svetom Savi, u izvedbi članova dečjeg crkvenog hora „Sveti Georgije”, počela je svečanost. Nakon toga nizali su se govori direktora škole domaćina Miodraga Basarića i predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića. Predsednik opštine čestitao je školsku slavu profesorima i đacima, rekavši da su prosvetari na svetoj misiji i da „svi treba da pomognu”.

„Utemeljitelj duhovnosti, Sveti Sava velika je i snažna ličnost koja je vodila srpski narod. Sve što je nastalo posle njega, ugledalo se na njega…” reči su besede posveće prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, koju je govorila nekadašnja direktorka gimnazije, profesorka u penziji, Milana Gložanski. U daljem programu akademije kazivani su stihovi Ljubomira Simovića, Nikolaja Velimirovića, Stefana Nemanje i drugih, a izvedene su i muzičke kompozicije: Hendelova „Verdi prati” i Bahova „Gavota”.

Direktor gimnazije i otac Dejan uručili su nagrade pobednicima likovnih i literarnih konkursa u kojima su učestvovala deca predškolskog i nižeg školskog uzrasta. Na samom kraju igrom i pesmom ANIP-a „Đido” zatvorena je Svetosavska akademija. U školama 27. januara nema nastave, dok će u nekima, koje to nisu učinile u petak, biti upriličeni svečani programi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име