Poput većine vojvođanskih mesta i bečejska opština ima teškoća sa vodom za piće. Doduše, ne u samom Bečeju, gde je voda za piće sasvim ispravna, već u prigradskim naseljima u čijim mrežama već godinama caruje arsen, amonijak i druge nečistoće.

 

Dragan Marković iz Bačkog Petrovog Sela, sa oko 7.000 žitelja najvećeg u opštini Bečej, već godinama, kaže, sluša obećanja od kojih nema ništa a ponajmanje vode za piće.

-Ništa nije urađeno. Navodno, rekli su da pravimo šahte i da će voda bitu uređena kako treba i da će nam staviti satove. Nekima su stavili a nekima ne. Voda je i dalje loša. Smrdi. Mi je ne pijemo i kupujemo vodu. I ne plaćam je. Dok ne dobijem vodu za piće neću ni da plaćam, kaže ovaj Petrovoselac. Njegova sugrađanka Danijela Pivnički ne pije vodu čak ni sa ulične česme i pored krupnog natpisa da se radi o vodi za piće. -Nemam poverenja. Još kad vidim ovaj prizor gde treba da siđem da punim vodu za piće, naopako. Ne pijem ni onu iz vodovoda jer je žuta. Donosim vodu za piće i za kuvanje u balonima, kaže Danijela Pivnički. Zbog problema u selu je bilo više skupova meštana ali, po rečima sekretarke Mesne zajednice Magdolne Pece ništa nije urađeno. Slična situacija je i u Bačkom Gradištu, kaže sekretar Mesne zajednice Goran Popović. -Kvalitet vode nam je i dalje loš jer imamo tehničku vodu. Građani su nezadovoljni i ne plaćaju jer nisu zadovoljni kvalitetom vode, kaže gospođa Pece. -Mini fabrikom bismo možda rešili problem vode za piće koju već godinama nemamo. Građani kupuju vodu ili je dovlače u balonima iz Bečeja za piće pa i za kuvanje, kaže Popović.

Šef pogona proizvodnje vode u JP Vodokanal Jožef Bata ističe da bi najbolje rešenje bilo regionalni vodovod kojim bi se povezala sva sela u opštini kao i opština Novi Bečej. Jer, kaže, Bečej leži na bogatim bazenima, a i postojeća fabrika vode svojim kapacitetima zadovoljava potrebe dve opštine.

-U Bačkom Petrovom Selu najveći su problemi sa kvalitetom. Ove godine oko 65 odsto uzoraka bakteriološki je neispravno a fizički i hemijski sto posto. U Bačkom Gradištu problem je amonijak i delimično arsen, kaže Bata. Siniša Nemčev je u roditeljskoj kući u Bačkom Petrovom Selu umesto vode za piće iz slavine iscureo puža golaća koji, kao i fekalna voda iz septičkih jama, neretko prodre kroz porozne cevi propale vodovodne mreže.

 

 

Izvor: RTV

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име