Skroman odziv bečejskih šećeraša na godišnjoj skupštini
Skroman odziv bečejskih šećeraša na godišnjoj skupštini

Uprkos smanjenju finansija, vrlo aktivni

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej održalo je, uz prisustvo skromnog broja članova, redovnu godišnju skupštinu. Brojnost apostrofiramo, jer Društvo čini 264 člana, a  najvišem skupu prisutvovalo je tek desetak odsto članstva. Kada smo već kod članstva, valja imati na umu da je u bečejskoj opštini evidentirano oko 3.500 dijabetičara, a pretpostavlja se da je još toliko onih koji ne znaju da su oboleli od dijabetesa. Iz tog razloga je potrebno učestvovati u akcijama koje organizuje Društvo, jer se tu bez zdravstvene knjižice, dugog čekanja i besplatno proverava nivo šećera u krvi i dobiju uputstva od lekara. Mnogi su, upravo, na taj način i saznali o bolesti s kojom će morati da se nose do kraja života.

-Cilj postojanja našeg Društva je da pomognemo obolelima od šećerne bolesti, ali i da preventivno edukujemo one koji su potencijalni dijabetičari. Zato, našim akcijama su dobrodošli svi koji vode računa o svom zdravlju. Prva naredna je u četvrtak, 29. septembra, kada ćemo održati tradicionalnu akciju BEST – Bečejska staza zdravlja, naglasio je predsednik bečejskog Društva za borbu protiv šećerne bolesti Radoslav Ivanović i dodao. Što se tiče rada za period od prošle godišnje skupštine, organizovali smo, tradicionalno poslednjeg četvrtka u aprilu, akciju „Zdravlju u susret“, čime smo se uključili u Mesec borbe protiv šećerne bolesti. Zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca u Savezu društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti već nekoliko godina ne učestvujemo u radu, ali smo vrlo aktivni u Dijabetološkom savezu Vojvodine, koji broji 15 članica. Ponosni smo na organizovana edukativna predavanja eminentnih stručnjaka ove oblasti, jer uvek ima šta novo da se nauči. Finansijska situacija nikad nije povoljna, ali zahvaljujući donacijama i donekle članarinama uspevamo da realizujemo predviđene aktivnosti.

Radoslav Ivanović i Velimir Čiplić
Radoslav Ivanović i Velimir Čiplić

Bilo je predloga da se poveća članarina, ali kada se saznalo da je od pomenutom broja članstva 264 tek 85 ispunilo obavezu, dogovoreno je da i za narednu godinu članarina ostane 200 dinara, a ako neko misli da treba i može da uplati veći iznos, to može da uradi i dobiće urednu priznanicu za veću uplatu.

Ustaljena praksa je da se posle ovakvog skupa održi edukativno predavanje. Ovoga puta je predstavnik farmaceutske kuće iz Novog Beograda Ivan Joksimović govorio na temu: ishrana i značaj merenja za postizanje dobre regilacije šećerne bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име