Goran Vasović | printscreen YouTube
Goran Vasović | printscreen YouTube

Goran Vasović iz Bečeja, frontmen, autor pesama i jedan od osnivača rok grupe „Eva Braun” predložen je za počasnog građanina opštine Bečej.

Predlog će naći pred odbornicima Skupštine opštine Bečej na 12. po redu sednici, u petak 30. jula, kada će, između ostalog, glasati i o predloženima za godišnju nagradu opštine Bečej.

Svečanost na kojoj će predsednik opštine Bečej uručiti ove nagrade biće upriličena povodom praznika opštine 1. avgusta.

U inicijativi, o kojoj je potom odlučivala opštinska komisija, a koju potpisuju, kako se navodi, mnogobrojni poštovaoci lika i dela Gorana Vasovića.

Komisija za dodelu godišnje nagrade opštine Bečej i zvanja počasnog građanina je razmatrala podnete inicijative radila je u sastavu: Dijana Peter, Đijanta Lovaš i Ferenc Tot ispred lokalne samouprave, a za pojedine oblasti Ljiljana Dimić (zdravstvo), Anđelko Mišković (privreda i poljoprivreda), Serda Balaž (kultura i civilne organizacije) i Dane Mandić (sport i turizam).

Šta piše u inicijativi:

Goran Vasović je jedan od osnivača benda „Eva Braun” iza kojih stoji pet izvanrednih studijskih albuma, nekoliko singlova i lajv albuma, autor je tekstova i muzike koja svedoči o moći ljubavi i saosećanju, humanosti, čime je oplemenio našu celokupnu muzičku scenu. Iako ekonomista po struci, on je ostao jedini originalni član benda i autor najvećeg broja pesama. Svojim velikim muzičkim talentom, doprineo je ne samo razvoju muzičke umetničke scene u zemlji i svetu, već i ugledu same opštine Bečej.

Osnivač je humanitarne roditeljske organizacije DMD (Dišenova mišifiina distrofija), koja je članica Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS), kojom predsedava već četiri godine i u okviru koje se bavi humanitarnim radom, organizacijom humanitarnih koncerata i prikupljanjem sredstava za lečenje ove retke bolesti, kao i dovođenjem i organizovanjem novih terapija u tretiranju Dišenove mišićne distrofije u Srbiji.

Inače, Odlukom o ustanovljavanju godišnje nagrade opštine Bečej i dodeli zvanja počasnog građanina opštine propisano je da Skupština opštine Bečej dodeljuje svake pete godine povodom praznika opštine Bečej zvanje počasnog građ)anina pojedincu za značajna ostvarenja u privredi, nauci, umetnosti i drugim oblastima, a čije je delo doprinelo privrednom i društvenom razvoju opštine Bečej. S obzirom na to da prošle godine zbog pandemije virusom kovid – 19 ista nije dodeljena, opština Bečej je odlučila da ove godine dodeli povelju Počasnog građanina opštine Bečej.

Komisija je 7. juna ove godine raspisala javni poziv za podnošenje inicijativa za dodelu zvanja počasni građanin u okviru kog su kandidovane dve osobe. Druga je bila Marina Radić, državna prvakinja u solo i grupnim disko dens kategorijama, osnivačica Plesnog kluba „Max dance” I „Max centra” u Bečeju.

Saglasnost na ovu odluku dalo je i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Pored počasnog građanina, titule koja se dodeljuje na svakih pet godina, i ovog puta se dodeljuju godišnje nagrade opštine Bečej u oblastima kultura, zdravstvo, privreda, sport, umetnost, civilne organizacije, obrazovanje.

Dodajmo da su do sada za počasne građane opštine Bečej proglašeni Viktor Škrabanj, akademski slikar i Mihajlo Šević, u vreme dodele najstariji živi učesnik Narodnooslobodilačkog rata iz Bečeja i uspešan privrednik.

Za dodelu godišnjih nagrada opštine Bečej u 2021. godini predlažu se:

Osnovna škola „Petefi Šandor” u Bečeju u oblasti obrazovanja, Dom zdravlja u Bečeju u oblasti zdravstva, Kuglaški klub Vojvodina iz Bačkog Gradišta u oblasti sporta, Čaba Rideg, umetnik iz Bačkog Gradišta u oblasti umetnosti, Krug intelektualaca braća Tan iz Bečeja u oblasti civilnih organizacija, Đula Tol, violinista iz Bečeja u oblasti kulture i dr Pavle Sklenar, generalni direktor kompanije KWS u oblasti privrede.

Predlozi sa inicijativama za dodelu godišnjih nagrada opštine Bečej u 2021. godini upućuju se Opštinskom veću opštine Bečej radi utvrđivanja predloga Odluke o dodeli godišnjih nagrada opštine Bečej u 2021. godini, a nakon toga treba da ga usvoji Skupština opština Bečej.

Obrazloženja komisije:

Osnovna škola „Petefi Šandor” u Bečeju, u oblasti obrazovanja za doprinos u unapređenju obrazovnog rada sa decom radi sticanje novih znanja, iskustava i učenja, koja utiču na to da svako dete maksimalno razvije svoje mogućnosti. Otvaranjem učeničke zadruge „PefiPrint” škola neguje socijalno preuzetništvo u okviru kojeg su sekcije štamparije, zdrave hrane, snimanje i montaža školskih filmova, sport, humanitarni i prodajni sajmovi rukotvorina, kreativna nauka, robotika, programiranje. Inovativnost, brojne nagrade na takmičenjima, ali i istaknut vaspitno – obrazovni rad opredeljuju cilj kojim streme, a to je da postanu prepoznatljiv regionalni centar za negovanje talentovanih učenika. Inicijativu poslao Opštinski odbor Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Bečeju i odbornička grupa.

Dom zdravlja Bečeju u oblasti zdravstva za izuzetan doprinos, profesionalnost, posvećenost, nesebičnost zdravstvenih radnika u pružanju zdravstvene zaštite u godini koju je obeležila pandemija virusa kovid-19. Kontinuirana briga prema pacijentima i njihovo lečenje koju lekari, medicinske sestre, tehničari i ostali zaposleni pružaju, rizikujući i sopstveni život čine stub odbrane u ovogodišnjoj pandemiji korona virusa. Inicijativu podneli Radovan Gajić, Jelena Bogdanović, Milica Vukas, Dragan Popov, Milan Štrbački, Kristijan Nemet i Slobodan Tanasijin.

Kuglaški klub Vojvodina iz Bačkog Gradišta, u oblasti sporta za veoma uspešne ovogodišnje rezultate seniorske i juniorske ekipe, ali i pojedinaca na prvenstvima Vojvodine i Srbije. Kuglaški klub Vojvodina iz Bačkog Gradišta je sportska organizacija u kojoj se neguje sportski duh, zajedništvo, upornost, želja za pobedom. Inicijativu poslao Milan Kaćanski (trener kluba, prim. nov.)

Čaba Rideg, umetnik iz Bačkog Gradišta, u oblasti umetnosti, za stvaralački doprinos u urbanoj umetnosti i crtanju grafita. U svom stvaralaštvu koristi sprejeve i šablone, koje sam izrađuje. Slike imaju lepe detalje, a nalaze se i van granica naše zemlje. Inicijativu predao OO SVM u Bečeju i odbornička grupa SVM

Krug intelektualaca braća tan u Bečeju, u oblasti civilnih organizacija, za popularizaciju nauke i umetnosti među decom školskog uzrasta i mladih. Kombinujući umetnost i nauku pružaju mogućnost kvalitetnog ispunjenja slobodnog vremena i zanimljivost u edukaciji. Krug intelektualaca objavio je i dve knjige o nauci za decu „Marti, slonče u svetu nauke“ i „Čarobnjak Tomi”. Realizatori su i programa „Karolj Tan je počeo mi nastavljamo” u kojem se pruža mogućnost da učenici osnovnih škola učestvuju u radionicama iz oblasti hemije, farmacije i lekovitih bilja i tako steknu početna teoretska, ali i praktična znanja iz ovih oblasti. Njih je takođe predložio SVM.

Đula Tol, violinista iz Bečeja, u oblasti kulture, za muzičko spvaralaštvo i razvoj narodne muzike. Zaposlen je u RTV -u kao član ansambla narodne muzike, koncertmajstor. Iskustva je sticao i van granica naše zemlje, najviše u Americi. Tokom karijere sarađivao je sa Zvonkom Bogdanom, Đorđem Balaševićem, Agotom Vitkai Kučerom, Belom Mavrak, ali i sa grupama Legende i Frajle. Nosilac je nagrade Udruženja muzičara Srbije. Inicijativa potekla od isto od SVM-a.

Dr Pavle Sklenar, generalni direktor kompanije KWS, u oblasti privrede, za postignute rezultate u radu i značajnom doprinosu razvoja privrede u opštini Bečej, koji svojim delima i postignućima doprinosi svakodnevnom, privrednom, društvenom razvoju i ugledu opštine Bečej. Uspešnim vođenjem kompanije, zalaganjem, trudom i radom, te ostvarivanjem ciljeva da stabilizuje poziciju firme na novim tržištima i postizanjem konktinuiranog rasta pospovnih rezultata, ali i njegovom ulaganju u lični i profesionalni razvoj, ova kompanija posluje i investira u budućnost. Takođe, dr Pavle Sklenar nesebično doprinosi i podržava aktivnosti u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i životne sredine. Inicijativu potpisuju: Milena Ivanović, Bojan Kovačev, Stefan Ilić, Marija Popović Žugić i Ilija Mirkov.

Komisija je razmatrala 12 pristiglih inicijativa, te se odlučila za šest.

Za godišnje nagrade su predloženi i: Snežana Sekulić, advokat iz Bečeja, predsednik Upravnog odbora КUD „Đido” Bečej, u oblasti kulture, FK „Jedinstvo”iz Bačkog Petrovog Sela, u oblasti sporta, Vladislav Živanović, sportski trener Kajakaškog kluba iz Bečeja, u oblasti sporta, KUD „Orion” iz Bečeja, u oblasti kulture, 11. Ekonomsko – trgovinska škola u Bečeju u oblasti obrazovanja.

2 KOMENTARA

  1. Bio je kul tip, a onda se privoleo onima koji nam još od 90tih uništavaju živote, otud funkcija u upravnom odboru pozorišta i nagrada počasnog građana. Daleko od toga da je Vaske ne zaslužuje, ali gorak ukus od koga je dobija i koga podržava. Protiv njih se Vaske bori, zbog nas, zbog naše dece… sa njima se ne sarađuje i od njih se ne primaju nagrade.
    ,,Bečej noću“…prodao za vašar.
    Ne znam samo šta bi na to rekao njegov prijatelj i idol veliki Vlada Divljan…
    ,,Odvedi me iz ovog grada…“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име