Dim iz više od 150 kotlića, začinjen zvukom vojvođanske tambure, obznanio je početak još jedne Gospojine u Novom Bečeju. Na prepunom koncertnom platou, gde će, već od večeras, nastupati velike zvezde iz regiona: Džiboni, Halid Bešlić, Miligram, Riblja čorba, Kerber, pod belim šatrama kuvala se najbolja riblja čorba i uživalo se u muzici najboljih tamburaških bandi.
Što bi se reklo, tradicionalno odličan početak jedne od najvećih manifestacija u državi, smatra direktor TO Novi Bečej, Nemanja Vasković: “Ono što je sigurno plus ove godine, to je da smo stariji i iskusniji za još jednu Gospojinu, koja je uspešno realizovana prošle godine. Ove godine je organizacija još bolja, vrlo smo zadovoljni postignutim. Sutra nastavljamo sa programom, veliki broj ljudi je uključen u samu organizaciju i svi su na visini zadatka. Za sad smo zadovoljni, a ako se po jutru poznaje dan, veliki broj posetilaca će biti i narednih dana, tako da očekujemo veću posetu nego prošle godine.” Jedan od svakako najinteresantnijih običaja tokom trajanja Gospojinskog kotlića jeste i takmičenje u kuvanju riblje čorbe između predsednika opštine i novinarskih ekipa. U pitanju je pravi marketinški potez, smatra predsednik opštine Saša Šućurović: “Svake godine jedna novinarska kuća pobedi i onda bude gost našeg grada i još jednu lepu reportažu napravi o našem mestu, o našoj manifestaciji. Ima više učesnika nego prethodnih godina, više tamburaških bandi, što je zanimljivo, jer mislim da upravo tamburaške bande i kuvanje riblje čorbe predstavljaju pravi duh Vojvodine. Koncerte mogu praviti i druge sredine, ali ovako nešto može da se održava samo kod nas”.
Ovogodišnji pobednik u takmičenju predsednika i novinara jeste ekipa Kikindskih novina. Prema mišljenju stručnog žirija oni su skuvali najbolju medijsku riblju čorbu, dok je predsednikova čorba, ovog puta, bila treća. Željko Bodrožić, urednik Kikindskih novina: “Opet smo pobedili predsednika, a mi Banaćani i dalje čuvamo primat. Nisu Novobečejci, ali su Kikinđani, što mu se zauzima na isto. Nismo imali protekciju, nego mislim da žiri ima taj banatski šmek za riblju čorbu i zato smo bolji ove godine od Bačvana i Sremaca. Mi smo uvek oduševljeni ovom feštom u Novom Bečeju i pomalo nam je krivo što toga nema u Kikindi, zato što Novobečejci to tako lepo organizuju i uvek tako smisleno i uredno. Ovde smo uvek opušteni i volimo da dođemo u Novi Bečej. Dolazili smo prethodnih godina i dolazićemo dok god ovakve fešte bude ovde.” Iako nisu pobedile, ostale medijske ekipe ništa nije sprečilo da uživaju u odličnoj atmosferi i dobro se provode. To je potvrdio i novinar Dnevnika, Milan Bozokin, poreklom iz ovih krajeva, tačnije iz Kumana: “Oko 7 godina učestvujem u kuvanju riblje čorbe i to je fantastično. Lepo je, volim da dođem ovde, volim svoje selo, volim svoj kraj i ovo je zaista lepa manifestacija. Mi smo kao ekipa Dnevnika već osvajali prve nagrade, prošle godine nismo se proslavili, ali se nadamo da ćemo ove godine biti uspešni.” Tradicionalno, Gospojinski kotlić je takmičenje koje rado posećuju svi ljubitelji riblje čorbe, kako oni lokalni, tako i iz čitavog regiona.
Svako ima svoj recept i tajnu za spremanjem najbolje riblje čorbe: Dragan Vukotić, BEAN Festival, Temerin: „Tu smo svih ovih godina, od kad je krenulo takmičenje u kuvanju, solidarišemo se, družimo se, kao što i vi dolazite u Temerin na naše takmičenje, rado se odazivate, tako i mi uzvraćamo. Otud i ovi beli šatori koje razmenjujemo. Mislim da je ovo dobar način da se unapređuju manifestacije u okruženju, da jedni drugima pomažemo. Što je najbolje od svega nismo ni konkurencija. Mi zaista uživamo ovde kod vas.“ Janko Pinćar, Begeč: „Međunarodni sam prvak u kuvanju riblje čorbe i paprikaša, dobitnik 180 prvih mesta za 10 godina, 3 puta vojvođanski prvak, da ne pričam dalje, mnogo je i ovo što sam rekao. U Novom Bečeju sam svake godine, prvo zbog mojih drugara, a drugo zbog atmosfere koja se ovde dešava, ljudi su prijatni, ne svađaju se, ne tuku se, pomažu jedan drugom, bez obzira što je višenacionalna sredina, ne primećujem nikakve nesuglasice. Barem kad se kuva čorba, kad se druži i kad se pije.“ Bili King, Beograd: “Po 5. put sam ovde. Družimo se, uživamo u ovom predivnom ambijentu, ovde uz reku Tisu, na već, širom regiona, poznatoj manifestaciji, kuvamo čorbu ni sa kakvim posebnim ošekivanjem da pobedimo, već jednostavno da bismo se družili.”
Dušan Pavlović, Agroštag, Beograd: „Prvi put smo u Novom Bečeju, odlična je atmosfera, ljudi su veseli, muzika je dobra. Sve je sjajno. Jedan od naših kolega je poreklom iz Novog Bečeja, mi se bavimo poljoprivredom i došli smo ovde malo da se družimo i uživamo. Imamo favorita za tamburaške bande, glasaćemo.” Žirijem je i ove godine predsedavao čuveni kuvar iz Mađarske, Rac Turkvei Lajoš, koji se, kako kaže, uvek vrlo rado odaziva pozivima da dođe u Novi Bečej: Rac Turkevei Lajoš, član žirija Gospojinskog kotlića 2014: “Čast mi je što sam opet u Novom Bečeju, predstavljam bratski grad Mezotur. Fantastično se osećam, divno je biti ponovo ovde, već treći put sam tu. Ono što se gleda tokom biranja najbolje čorbe je vrlo jednostavno – treba da bude ukusno.
Takmičari nisu profesionalni kuvari, nego je recept iz tradicije potekao. I Srbi i Mađari imaju tu sposobnost koju su naučili od svojih predaka da dobro kuvaju. Hvala bogu što ponovo ima toliko učesnika i što je atmosfera odlična.” Prvog dana Gospojine, pored Gospojinskog kotlića, održan je i veliki koncert najveće dečije manifestacije u Srbiji, “Srbija u ritmu Evrope”, gde su deca iz opštine Novi Bečej mogla da prikažu svoje talente, a svi prisutni u veseloj atmosferi da uživaju.
Igor Karadarević, izvršni direktor manifestacije “Srbija u ritmu Evrope”: “Hvala opštini Novi Bečej i celom organizacionom timu, zaista ste pokazali da ste na nivou. Videli ste kako izgleda kada deca “Srbije u ritmu Evrope”, naše najveće dečije manifestacije, igraju i pevaju. Imali smo kratak period sa njima da radimo, samo četiri meseca. No, pokazali su sve ono što treba i evo, prošli su dalje. Očekuje ih sad još jedan koncert u maju, a ako tu prođu, idu dalje u finale u Kruševac. U Kruševcu ih čekaju ambasadori i gradonačelnici zemalja Evrope i EU, i preko 10.000 ljudi. Ako Novobečejci pobede, onda se pripremite za 20 ambasadora i isto toliko gradonačelnika, ovde 2016.” Nakon manifestacije “Srbija u ritmu Evrope”, program 1. dana ovogodišnje Gospojine se polako privodio kraju. Usledilo je proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića, a pobednici su kao nagradu osvojili veliki drveni čamac, dok su ostali dobili vredne nagrade. Pobedila je ekipa iz Novog Bečeja. Aleksandar Veselinović, glavni kuvar, 1. mesto na Gospjinskom kotliću 2014: “Ekipa se zvala „Glavinjare“, ime je sa Tise, to je varalica kojom smo pecali ribe za ovo takmičenje, tako da je ona deo današnjeg trijumfa. Tajna je kako smo uspeli da skuvamo najbolju riblju čorbu, ali ako neki Novobečejac bude jednog dana zaslužio, preneću mu je, kao što su to meni moji učitelji učinili. Jedan je pravi majstor, 10 godina je bio međunarodni prvak u kuvanju riblje čorbe. U pitanju je Janko Pinćar. Dok je drugi Dragan Vukotić, koji me je uveo u te vode. Njima se zahvaljujem za ovo sve što sam do sada postigao.” Program je završen konačnim proglašenjem pobednika u takmičenju tamburaških bandi kojih je ove godine bilo 15, a pobedio je orkestar “Vojvođanski san” iz Pančeva. Tamburaški orkestar “Vojvođanski san”, Pančevo, 1. mesto na Takmičenju tamburaških bandi: “U ekipi nas ima sedmorica, a sa nama je i jedna solistkinja, moja sestra. Do sada imamo mnogo prvih nagrada: na Tamburica festu, na Starčevačkoj tamburici i u Deliblatskoj peščari, i evo sad u Novom Bečeju, ponovo prva nagrada. Presudilo je, između ostalog, i to što imamo damu u našem sastavu, kao i neke sposobnosti koje drugi nemaju. Fenomenalno je, prvi put smo deo ove manifestacije, iako smo bili ranije.”
Članovi orkestra “Vojvođanski san” su najavili svoj dolazak u nedelju 24. avgusta na koncert Džibonija, dok će ostali postioci već danas moći da uživaju u Etnobazaru, 2. Gospojinskom poljofestu i naravno koncertima Halida Bešlića i grupe Miligram.