Koncertom Džibonija, začinjenim pravim emocijama i sa bine i iz publike, i spektakularnim vatrometom u ponoć, završena je Gospojina 2014 u Novom Bečeju.

 

Pre večernjeg koncerta i još jednog provoda do kasno u noć po novobečejskim kafićima, posetioci su četvrtog dana manifestacije ponovo mogli da uživaju i u kompletnom sadržaju za celu porodicu tokom celog dana. Tako je i juče radila Dečja ulica, u kojoj su se najmlađi igrali sve do kasnih popodnevnih časova, kupovalo se na Etno bazaru, ali je ipak nedeljni dan Gospojine obeležila tradicionalna Revija paradnih zaprega iz koje je Gospojina i iznikla. Ove godine Revija se održala po 21. put, a takmičilo se u dvopregu, četvoropregu, petopregu, a na kraju i u dečijoj zaprezi, gde su mladi mogli da pokažu svoje veštine teranja konja, kako se to ovde kaže. Takmičenje je započeto petoprezima, brendom Novog Bečeja, kako i dolikuje, kaže predsednik Konjičkog kluba Novi Bečej, Miodrag Dujin: „Pre 21. godinu grupa entuzijasta je krenula sa petoprezima, koji je trenutno brend u Novom Bečeju. S prvim petopregom je Vesa Đuričin krenuo po celoj Vojvodini, što je tada bila atrakcija. To smo mi nastavili i gajimo svih ovih 21. godinu. Ove godine u organizaciji Konjičkog kluba takmičenje smo počeli sa petoprezima. Zašto? Pa, upravo jer je to brend Konjičkog kluba. Usledili su četvoroprezi, zatim dvoprezi i na kraju dečija zaprega. Što se tiče Konjičkog kluba on živi uz pomoć opštine Novi Bečej. Svake Gospojine mi smo njihov prepoznatljiv simbol, jer je sve počelo od manastira i konjara.

Gospojina je naravno prevazišla te domete i svake godine je sve veća i veća. Zbog toga smo rešili da sledeće godine organizujemo sekciju jahanja. Naši meštani i svi posetioci će moći da jašu naše konje i da se uče jahanju.“ Pobednik u kategoriji petoprega ove godine bio je Milenko Radaković, iz ergele Bulić iz Surčina, koja broji preko sto lipicanera: „Takmičimo se sa jednim, dva, četiri konja, u petopregu, višepregu. Imamo dosta mladog naraštaja. Naša najmlađa takmičarka je Milica Đurđević, koja na svim takmičenjima bude najmlađa. Voli da tera konje. Što se tiče samog Novog Bečeja, ovde se takmičim već 15 godina, a od toga sam 9 puta bio prvak u petopregu.“

Svakako jedan od najinteresantnijih običaja na novobečejskoj Gospojini koji izaziva najveću pažnju novinara jeste humanitarna akcija gađanja predsednika opštine vodenim balonima. Cilj je da se od sredstava obezbedi jedna kuća koja će biti data socijalno ugroženoj porodici iz Novog Bečeja. Akcija je i ove godine bila vrlo uspešna, a predsednik opštine, Saša Šućurović, kaže da se neće stati samo na ovoj akciji: „I ove godine smo napravili humanitarnu akciju koja je direktno vezana za naše mesto. Gospojina je manifestacija koja vraća osmeh na lice, kako glasi slogan. Naši sugrađani i posetioci su ispratili ovu manifestaciju. Mislim da ćemo stvarno uspeti da od ove akcije i ne samo od nje, svi izvođači i svi oni ljudi koji su ostvarili neki prihod na Gospojinskim danima, uplate neka sredstva u fond. Doći ćemo do jedne kuće koju ćemo dati porodici koja je socijalno ugrožena. Mislim da će ova akcija trajati ne samo za vreme Gospojinskih dana, nego i tokom cele godine i u narednom periodu će se sigurno širiti i biti sve veća i veća.“

Reka posetilaca se i poslednjeg koncertnog dana Gospojine slila na koncertni plato, gde se s nestrpljenjem očekivao koncert jednog od najvećih pevača sa ovih prostora, Džibonija. Balade su se nizale jedna za drugom, emocije i raspoloženje rasli su sa svakom. Otud ne čudi i prosidba koja se odigrala na bini tokom koncerta, kada je u samom tom činu učestvovao i odlično raspoloženi pevač. Interesantno je da akteri ovog čini nisu bili mladi, već par iz Kikinde koji ima dvoje dece i koji je venčan, ali stvarne prosidbe nikad nije bilo. Romantika na delu, na koncertu pevača koji je za sebe kaže da je izuzetno emotivan, što je bilo evidentno njegovim čestim silaženjima u publiku.

Zlatan Stipišić, Džiboni: „Na koncertu je bilo super, došlo je dosta ljudi, i prilično sam zadovoljan, kako publikom, tako i mojom ekipom. Drago mi je što sam uspeo da duh Mediterana prenesem u Vojvodinu. Meni je odmor kada izađem na binu i sviram pred ljudima koji me razumeju, pobegnem iz svakodnevnice. Publika na mene jako utiče, kao i ja na njih, i stvorili smo nešto što je stvarno neuobičajeno, neki familijaran odnos. Hvala svim koji su došli na koncert večeras, publika je bila, nekako, strpljiva, smenjivala su se razna raspoloženja tokom koncerta, mogli smo biti euforični, mogli smo biti setni, ali hvala im što su mi dozvolili da pokažem sva svoja lica tokom koncerta. Ovo je bilo nadahnjujuće za mene.”

Vatrometom u ponoć koji je izmamio mnogobrojne uzdahe, završen je i četvrti dan Gospojine. Naravno, ovogodišnja manifestacija nije gotova i potrajaće do 27. avgusta, kada se u obližnjem manastiru na Tisi dočekuje Velika Gospojina. Najpre sledi litija koja počinje u 18 časova, a zatim i velikogospojinsko bdenije koje okupi mnogobrojne vernike koji svake godine obeležavaju Veliku Gospojinu 28. avgusta, slavu Novog Bečeja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име