U okviru Gospojinskih dana održan je po drugi put poljoprivredni sajam Poljofest od 22. do 24. avgusta. Ove godine bilo je više izlagača u odnosu na predhodu, a organizatori sajma su sebi zadali cilj da Poljofest u narednom periodu bude druga poljoprivredna manifestacija u Vojvodini, odmah iza Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Poljofest je interesantan zbog izložbe nove, kvalitetne poljoprivredne mehanizacije. Bilo je i korisnih, stručnih predavanja. Ovaj skup je ispunio očekivanja organizatora jer je u potpunosti bio interaktivan, gde su prisutni sticali nova znanja i upoznali se sa novim dostignućima. Osim poljoprivredne mehanizacije posetiocima su se predstavile semenarske i hemijske kuće. Poljofest je organizovan uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Zainteresovani posetioci su pre koncerata u Novom Bečeju mogli da uživaju u još jednoj manifestaciji koja, drugu godinu za redom postoji u okviru Gospojine i polako postaje još jedan od njenih zaštitnih znakova.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Nenadu Kataniću. „Mi smo i prošle godine, kada je i prvi put organizovan Poljofest u Novom Bečeju, kao i ove, finanasijski podržali organizovanje ovakve manifestacije. Prepoznavajući bitnost organizacije poljoprivrednih sajmova, izložbi i ovakvih manifestacija, pre svega i mesto i način gde se i poljoprvredni proizvođači i predstavnici prerađivača i predstavnici proizvođača mehanizacije mogu sresti, razmeniti svoja iskustva, istaći probleme i dati predloge za rešavanje problema. Rad na jačanju proizvođačkih organizacija i proizvođačkih grupa je jedan od proriteta Ministarstva poljoprivrede. Samo tako udruženi i jaki proizvođači sami mogu nastupiti, ne samo na ruskom, nego i na drugim tržištima”, kazao je Katanić.

Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, zadovoljan je brojem izlagača, ali i posetilaca već na prvom danu 2. Gospojinskog Poljo festa. „Veliko je zadovoljstvo biti danas ovde zajedno sa posetiocima, poljoprivrednim proizvođačima, a pre svega, sa proizvođačima poljoprivredne mehanizacije i druge opreme. Ove godine smo uveli novinu, a to su panel diskusije, koje se održavaju sva tri sajamska dana, na kojima će biti eminentni stručnjaci iz svih polja poljoprivredne proizvodnje, državnih institucija, instituta koji se bave naučnim istraživanjem, tako da očekujemo veliki broj učesnika panelista, da svoja znanja prenesu na poljoprivredne proizvođače i na stručnu javnost“, rekao je Kovač. Zlatni sponzor Poljo festa ove, kao i prošle godine je kompanija Titan Machinery. „ Trudimo se da na ovakvim manifestacijama približimo našim kupcima. Na našim štandovima su izloženi traktori od 100 do 300 konjskih snaga, brendovi koje mi zastupamo su već prepoznatljivi, to su Case Steyr i Great Plains. Tokom ovih par dana imaćemo konkretne prikaze mašina, pa će posetioci na licu mesta moći da se uvere u kvalitet i način rada naših mašina. Saradnja sa novobečejskom opštinom je jako dobra i nadam se, na obostrano zadovoljstvo, kako opštine, tako i nas, da ćemo i dalje biti uz Novi Bečej i Gospojinu“, naveo je Željko Gecić, predstavnik Titan Machinery. Ovogodišnji partner Gospojinskog Poljo festa u Novom Bečeju je kompanija Stihl Srbija.

Dušan Janjić, predstavnik Stihl Srbija: „S obzirom na to da je ova prva godina kako ostvarujemo saradnju sa Gospojinskim danima i Poljofestom, kompanija Stihl je izuzetno zadovoljna svojim prvim nastupom ovde. Kompanija Stihl ima za cilj da sve svoje proizvode što više približi svojim korisnicima i mislimo da je ova manifestacija adekvatan način da to i učinimo. U prvi plan smo stavili sve proizvode koje imamo u našem proizvodnom programu, pre svega, motorne testere i motorne trimere, kao i ostale proizvode koji su usko vezani za poljoprivrednu proizvodnju.“

 

Bilo je i onih srećne ruke

U okviru tradicionalnih Velikogospojinskih dana u Novom Bečeju, u nedelju 24. avgusta, održan je STIHL takmičarski karavan. STIHL takmičarski karavan je svakom ljubitelju sporta, igre i zabave u nedelju pružio priliku da u jednoj od dve takmičarske kategorije testira sopstvenu snagu i spretnost. Tako su brojni posetioci Velikogospojinskih dana odabrali STIHL motornu testeru ili STIHL duvač za lišće i kroz takmičarske igre pokazali svoju veštinu, jačinu i brzinu u dve kategorije, motorna testera i lavirint. Cilj igre bio je različit u ove dve kategorije. U kategoriji motorna testera svaki takmičar je imao zadatak da za dva minuta, pomoću STIHL motorne testere, iseče što više kolutova od 10 centimetara trupca. U kategoriji lavirint bilo je potrebno da učesnici za dva i po minuta proguraju lopticu kroz lavirint pomoću STIHL duvača za lišće. Jako sunce i čekanje u redu za prijave nisu uticali na dobro raspoloženje naših posetilaca. Iako su svi čekali svoja dva minuta slave, od stotinak učesnika izdvojila su se dva najbolja. U kategoriji Lavirint pobedu je zaslužio Marko Lekić, dok je u kategoriji Motorna testera, na veliko iznenađenje svih posmatrača, najbolje rezultate postigao devetnaestogodišnji Vukašin Baračkov. Pobednicima su dodeljene STIHL diplome i vredne nagrade, ipak značajnija je činjenica da su se Marko i Vukašin, kao pobednici novobečejskog karavana, kvalifikovali za ukupnog pobednika STIHL takmičarskog karavana koji svoju potragu za najboljima nastavlja u još devet gradova Srbije i Crne Gore. Ukupni pobednici karavana će tako u oktobru osvojiti glavnu nagradu, motornu testeru i duvač za lišće, u zavisnosti od kategorije u kojoj su se takmičili.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име