Kulinarskim i takmičenjem tamburaških bandi juče je počela 20. Gospojina u Novom Bečeju. Prvog dana manifestacije zabeležan je rekordan broj posetilaca, navode iz organizacije. Najbolju čorbu skuvao Goran Jerkov iz Bečeja. Danas (23. avgust) će u 17 sati svečano biti otvoren prvi Poljo – fest, dok je centralni deo večeri rezervisan za koncert popularnog Parnog valjka.

 

Kao što je već daleko poznato, prvog dana ove manifestacije kuvari se takmiče u pripremanju riblje čorbe, dok se na bini pord njih nadsviravaju tamburaški orkestri. Tamburaške bande su se od 18 sati predstavljale na velikoj bini koja se nalazila pored platoa gde su ekipe kuvale riblju čorbu, a posle toga su silazile i svirale „od stola do stola”. Na taj način su ekipe koje su se takmičile u kuvanju ribljih čorbi neposredno upoznavale sa svakom tamburaškom bandom i posle toga glasale za jednu od njih.

Najveću pažnju medija izazvao je otvoreni izazov predsednika opštine Novi Bečej, Saše Šućurovića, koji ih je pozvao na kulinarski okršaj u kuvanju riblje čorbe. Posle raznih tajnih recepata koje su novinari primenjivali na licu mesta, žiri je doneo sledeću odluku: U okršaju Novinari protiv predsednika najbolju čorbu skuvala je ekipa Kikindskih novina, drugo mesto zauzeo je predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović, a treće mesto pripalo je redakciji Blica. Kao što su pravila ovog nadmetanja naložila, Saša Šućurović sada ima zadatak da pobedniku, kao pravi domaćin, pripremi tradicionalni vojvođanski ručak u svom domu.

Predsednik opštine Novi Bečej rekao je da ako se po jutru dan poznaje, ili po prvom danu, onda će ovo biti jedna od uspešnijih Gospojina do sada. „ Ovaj prvi dan je uvek najteži. Takmičenje u kuvanju riblje čorbe iako ima manje posetilaca nego ostali dani, najteže je organizovati. Ove godine je organizacioni tim, otklonio sve nedostatke od prošle godine, i manifestacija je započeta sa najmanje pritisaka“, izjavio je Šućurović.

Na gozbu kod prvog čoveka ovog banatskog mesta ide redakcija iz Kikinde. : „Super je osećaj što smo pobedili. Osećam se lepo u Novom Bečeju svaki put kada dođem, tako da mi je ovo sada samo jedna nadogradnja na ovo moje lepo raspoloženje. Sjajno je, već godinama je to jedna od najvećih manifestacija u Vojvodini posle Exita. Ovo traje godinama i po tome je Novi Bečej napravio imidž na koji mi Banaćani, Bačvani i Sremci možemo samo da im zavidimo. “, rekao je Željko Bodržić, urednik Kikindskih novina i pobednik medijskog takmičenja.

Članovi žirija „Gospojinskog kotlića” bili su : Jožef Kiralj, Đoka Varenika, Miroslav Božin, Zdravko Šćepanović, Lajoš Rac, Nikola Ležaić i Zoltan Sabo doneli su odluku da je najbolju čorbu skuvao Goran Jerkov iz Bečeja, koji je osvojio 60.000 din, drugo mesto i iznos od 20.00 dinara odneo je Nikola iz Novog Sada i ekipa Manit, treće mesto je zauzeo Predrag Stojković iz Bečeja i ekipa Tom i osvojio 10.000 dinara.

Goran Jerkov iz Bečeja, pobednik u kuvanju riblje čorbe kaže: „Prošle godine sam bio na pokrajinskom prvenstvu drugi, u poslednja dva, tri vikenda sam osvajao dosta prvih mesta tako da sam se u jednu ruku nadao i ovoj pobedi. Nemam neku posebnu tajnu u kuvanju, obično ide so, paprika, voda. I sledeće godine će se braniti prvo mesto. Bata Simić iz Stajićeva, učesnik: „ Ovde sam više puta dolazio na kuvanje riblje čorbe, organizacija je jako dobra, mnogo društva, sudije dobre. Novobečejci su izvrsni domaćini, zato i dolazimo ovde, mesto pored same Tise je jako dobro, kao i ozvučenje. Tamburaši koji su se takmičili na Gospojini u Novom Bečeju došli su iz cele Vojvodine. Žiri u sastavu: Mile Nikolić, Đerđ – Đusi Kovač, Senka Mandić i Saša Urošev izglasao je da je poredak tamburaških orkestara sledeći:

1. „Za našu dušu” iz Ravnog sela za prvo mesto osvojio je 60.000. din

2. USFV „Teodor Pavlović iz Novog Miloševa osvojio je 20.000. din

3. „Derani” iz Subotice

Milenko Ćesić, umetnički rukovodilac tamburaškog orkestra „Za našu dušu“ iz Ravnog sela nakon proglašenja za pobednika rekao je: „ Bili smo već dva puta kao učesnici i pošto smo videli da su se ljudi spremili ozbiljno, mi smo angažovali gospodina Baneta Bogića, profesoinalnog pevača koji nam je pomogao da dođemo do ovog uspeha, i mi smo vredno radili i trenirali da bi došli do ovog uspeha. Potajno smo se nadali pobedi, pošto mi već dugo radimo i u svojim redovima imamo obrazovane ljude, i mislim da se taj trud i rad isplatio na Gospojini u Novom Bečeju.“, naveo je Ćesić.

Na Gospojinu u Novi Bečej došao je i Milan Rajić, direktor Turističke organizacije Dragačevo „ Nedavno je završen sabor trubača u Guči, predsednik opštine Novi Bečej je bio moj gost, tako da sam osetio potrebu da dođem da vidim vašu organizaciju i jako mi je drago što sam tu. Izgleda jako dobro, zanimljivo i organizovano. Kada sam saznao da se ovaj prostor u toku noći ceo očisti, i sutra postave koncerti prostor bila mi je želja da vidim kako to sve izgleda, pošto mene naravno organizacija sama zanima. Biće mi drago budem vaš gost, tu sam do subote i jako mi je drago da sam tu“, kazao je Rajić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име