Prolećna setva u ataru opštine Bečej je završena, a poljoprivredne kulture su posejane na više od 35.000 hektara.

 

Prolećna setva protekla je bez većih problema, a to je potvrdio Anđelko Mišković, član Opštinskog veća za poljoprivredu i razvoj sela.

– Nije bilo nikakvih problema tokom setve, negde oko 15 procenata je manje posejano repe u odnosu na prošlu godinu, dok su jesenas za isti procenat povećane površine pod pšenicom. Dakle, na uštrb repe su povećane površine pod pšenicom. Sve ostale kulture su na standardnim površinama. Setva je završena, osim nekih malih površina koje privatnici nisu posejali zbog subjektivnih razloga.

Nevreme koje je nedavno napravilo velike štete u Bačkoj Topoli i Subotici zaobišlo je Bečej.

– Nas je oblak zaobišao. Nije bilo prijavljenih šteta, bilo je do 45 litara kiše, što je dobro za ratarstvo, dok za povrtarstvo to ne valja. Svakako će ove padavine biti dobra rezerva vlage u zemlji za letnje mesece. Poljoprivredni proizvođači su čak uspeli, pre nedavnih kiša, da jednom do dva puta tretiraju pšenicu protiv insekata i protiv fuzarijuma. Pšenica je zaštićena i očekujem dobro nalivanje zrna kod pšenice i ječma i siguran sam da će i prinosi biti dobri, rekao je Mišković.

Inače, tokom prolećne setve u ataru opštine Bečej kukuruzom je posejano preko 18.000 hektara, sojom oko 6.000, suncokretom oko 5.000, šećernom repom oko 4.000, dok je povrće na oko 1.000 hektara. Jesenas je pšenicom zasejano oko 8.000 hektara.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име