„Građanski savet za javne finansije“ bavi se monitoringom realizacije budžeta opštine Bečej i sprovođenjem javnih nabavki kroz analize, preporuke, saopštenja i javna zagovaranja. Pored toga, dugačak je niz aktivnosti kojim se u okviru projekta „Više transparentnosti u lokalnoj vlasti – prava građana, obaveza države“ uz podršku Međunarodnog centra Ulof Palme doprinosi većoj transparentnosti na lokalu.

 

 

 

Savet, sastavljen od zainteresovanih i motivisanih građana, predstavnika udruženja građana, medija, preduzetnika, sportskih klubova i svih onih na koje realizacija budžeta direktno ili indirektno utiče. Ovo telo zastupa stavove i autentične potrebe građana opštine Bečej, naročito onih koji su politički nerelevantni. Kako bi dodatno osnažili i edukovali članove Građanskog saveta drugi seminar u okviru projekta održan je početkom decembra u Kanjiži, gde su predavači bili stručnjaci iz oblasti javnih finansija.

Opšti pregled ugovora u javnim nabavkama i ništavnost ugovora, kao i sudska zaštita, sa akcentom na zaštitu pred Upravnim sudom, teme su koje je učesnicima približio sudija Upravnog suda Stevo Đuranović.

Predavači na seminaru bili su ekonomisti Zoran Bašić i Nenad Radojčić koji su približili teme kao što su programski budžet, njegovo izvršenje i praćenje, ali i monitoring javnih nabavki na osnovu podataka koji se objavljuju na portalu Uprave za javne nabavke. Oni su sa učesnicima seminara predstavili iskustvima Društva protiv korupcije, organizacije iz koje dolaze, a govorili su i o načinima da se zajednica mobiliše kako bi stala na put korupciji i učešću građana u praćenju tokova javnog novca.

Prema rečima Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija, zajednice u Srbiji su prilično pasivne, tek se jedan mali broj aktivirao na borbi protiv korupcije. Takve treba osnažiti, jer praćenje tokova javnog novca nije jednostavan posao, dok ove druge treba dodatno motivisati. Dobrašinović je članovima Građanskog saveta govorio o iskustvima i izazovima aktivizma na lokalnom nivou, u oblasti nadzora javnih finansija, kao i o tome kakav problem za te poslove predstavljaju nezavisne institucije koje, kako je rekao, ne rade svoj posao. Ekonomista Đorđe Popov koji ima godina iskustva na poziciji načelnika odeljenja za finansije opštine Bečej predstavio je učesnicima seminara nadležnosti lokalnih samouprava i način finansiranja, kao i strukturu budžeta, vrste rashoda, izvore finansiranja i korisnike novca iz lokalne kase. Osim rashoda, kako ističe Popov, monitorisati treba i prihodnu stranu budžeta.

Za učešće u Građanskom savetu za javne finansije Ana Kosovac, master ekonomije, ističe da je to bila prilika da primeni svoja teoretska znanja, a, s druge strane, nadogradi praktično.

Ferenc Berček, direktor lokalnog Radio Aktiva, napominje da je upravo sastav članstva Saveta uticao na to da rezultati budu takvi kakvi jesu.

Građanski savet za javne finansije, radno telo BUM –a, nastavlja aktivnosti na kreiranju boljeg okruženja, monitorišući tokove javnog novca i zagovarajući za njegovo transparentnije i racionalnije korišćenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име